VIDEO Peste 295.000 de hectare de paduri virgine potentiale, identificate

Greenpeace România a lansat Harta pădurilor virgine potențiale, realizată împreună cu Universitatea Eberswalde, din Germania, și Universitatea Al. I. Cuza, din Iași și studiul Situația pădurilor virgine din România
Peste 295.000 de hectare de păduri virgine potențiale, identificate

Studiul, scris de Iovu – Adrian Biriș, este o radiografie a eforturilor de salvare a pădurilor virgine din România și o actualizare, realizată la mai mult de 12 ani distanță, de la ultimul inventar parțial (PIN-MATRA, 2005). Lucrarea aduce dovezi incontestabile despre suprafața și dinamica istorică a pădurilor virgine din România.

Protejarea pădurilor virgine din România se poate face doar prin completarea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine. Ca să se ajungă aici, trebuie identificate și documentate aceste habitate extraordinare, în cadrul unui inventar național. Primul pas este realizarea unei cercetări preliminare care să ne ofere o evaluare a suprafeței totale potențiale și a gradului de probabilitate. Până la validarea ulterioară obligatorie din teren, este nevoie să acționăm în baza principiului prevenției și să impunem un moratoriu pe suprafețele astfel identificate.

Alte 4.000 de hectare de paduri virgine si cvasivirgine identificate. Unde sunt acestea

Harta pădurilor virgine potențiale realizată de către Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde din Germania și Universitatea Al. I. Cuza din Iași, este prima asemenea evaluare realizată după inventarul parțial din 2005 (Proiectul Pin-Matra). Mai mult, este pentru prima oară la nivel european când se dezvoltă și testează o metodologie de teledetecție pentru evaluarea pădurilor bătrâne intacte, potențial virgine și / sau cvasivirgine.

[box type=”info” ]

Cea mai mare densitate de păduri virgine potențiale se află în situl Natura 2000 Făgăraș.

[/box]

Șase milioane de hectare de pădure evaluate într-un an

Realizarea Hărții pădurilor virgine potențiale a durat un an și a însemnat evaluarea a aproape 6 milioane de hectare. Rezultatele din această primă etapă au fost ulterior filtrate și prelucrate în corelație cu criteriile de identificare a pădurilor virgine recunoscute de legislația națională. La finalul au fost identificate peste 295.000 de hectare de păduri virgine potențiale care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.

Greenpeace a cartat 854 de hectare de păduri virgine în munții Făgăraș

Ne așteptăm ca acest exercițiu să fie considerat de către Ministerul Apelor și Pădurilor o invitație la acțiuni rapide si concrete pentru salvarea pădurilor virgine din România. Primul pas în protejarea acestor ecosisteme extraordinare este realizarea unei evaluări preliminare care să ofere o estimare a suprafeței totale potențiale și să restrângă aria de parcurs în teren pentru documentare. Exact asta oferă Harta pădurilor virgine potențiale realizate de Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde și Universitatea Al. I. Cuza din Iași.” declară Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie păduri si biodiversitate Greenpeace România.

[box type=”info” ]

Topul județelor unde s-au identificat păduri virgine potențiale:

Brașov 49.601 hectare;

Caraș Severin 39.513 hectare;

Argeș 38.918 hectare.

[/box]

În prezent, există voci, atât în țară, cât și în străinătate, care încearcă să acrediteze faptul că în Carpații românești nu s-au mai păstrat păduri virgine, toate pădurile fiind parcurse cu tăieri în trecut și avem de-a face exclusiv cu păduri gospodărite de om. Iar pădurile care conțin elemente de arboret cu vârste de peste 140-160 de ani sunt în realitate păduri din care s-au extras selectiv fie arbori din anumite specii, cu valoare economică la vremea respectivă – de ex. rășinoase sau gorun, fie arbori cu caracteristici calitative superioare din punct de vedere a lemnului. Astfel de afirmații sunt generate fie dintr-o necunoaștere a realității cu privire la istoricul pădurii și silviculturii românești, fie de intenția de a pune sub semnul întrebării procesul de protejare a acestora”, a declarat Iovu – Adrian Biriș.

 

Agent Green cere Guvernului un moratoriu asupra exploatărilor în ultimele păduri virgine

spot_img

Ultimele știri