Pădurea Amazoniană ar putea capta mai puțin carbon decât se estima până acum din cauza lipsei nutrienților din soluri, accelerând astfel schimbările climatice, avertizează un nou studiu.
Amazonia este cea mai mare pădure tropicală a lumii și joacă un rol vital în echilibrarea concentrațiilor de CO2 din atmosferă. Creșterea concentrațiilor de CO2 grăbesc creșterea plantelor, iar cercetătorii s-au bazat pe acest efect de fertilizare atunci când au estimat capacitatea pădurii de a absorbi CO2. Însă un nou studiu arată că lipsa fosforului din solurile pădurii ar putea limita această capacitate, relatează Carbon Brief.
Fosforul susține creșterea plantelor, precum și funcții vitale cum ar fi fotosinteza. Fosforul ajunge în sol prin degradarea rocilor, de-a lungul unor procese care nu au mai avut loc în Amazon de milioane de ani. În comparație, ghețarii care au acoperit Europa acum 10.000 de ani au dus la formarea unor noi straturi de sol, iar nutrienții necesari plantelor sunt găsiți încă în abundență.
Până în prezent, cercetătorii nu au ținut cont de aceste informații atunci când au realizat modele computerizate. Însă conform lui Katrin Fleischer, autoare a studiului, acest factor important va duce la supraestimarea capacității Amazoniei de a face față la concentrațiile în creștere de CO2.
Cercetătorii încearcă să determine efectul concentrațiilor reduse de fosfor asupra creșterii pădurilor în cadrul proiectului AmazonFACE. Înaintea derulării experimentelor, Fleischer și echipa sa au creat o serie de modele pentru a simula schimbările.
Conform cercetătorilor, limitarea efectului de fertilizare din cauza CO2 ar putea însemna că pădurea este mai puțin rezistentă decât se credea. Acest fenomen este probabil întâlnit și în pădurile tropicale din Africa și Asia.
Nu este pentru prima oară când cercetătorii avertizează că pădurile tropicale își pierd capacitatea de a stoca CO2. Conform unui studiu publicat în 2015, cantitatea de carbon pe care Amazonia o absoarbe a scăzut cu o treime în ultimul deceniu.