La aproape un kilometru adâncime în mare, în apropierea Siciliei, oamenii de știință au descoperit un ecosistem rar de corali, bureți și viață sălbatică. Deși zona nu mai fusese vreodată atinsă de om, au fost găsite urme ale activității acestuia: plase de pescuit, tacâmuri de unică folosință, sticle și chiar cauciucuri.
Zona din jurul insulei Aeolians, de la nordul Siciliei, este una destinată cercetărilor științifice, iar oamenii de știină de la agenția de conservare a vieții Oceana au vrut să exploreze viața sălbatică din jurul vulcanilor subacvatici.
La adâncimi mici, robotul trimis pentru a cerceta zona a descoperit alge roșii care susțin viața plantelor și a animalelor din zonă. La o adâncime puțin mai mare, rechinii depuneau ouă în corali negri, galbeni și roșii. Ultimele două tipuri de corali sunt considerate specii amenințate cu dispariția în Marea Mediterană.
Corali bambus
Mai jos, la o adâncime de 981 de metri, cercetătorii au descoperit corali bambus, aflați pe lista de specii aproape de dispariție, precum și bureți de mare carnivori despre care nu se știe că există în zonă. Scufundarea în adâncuri a descoperit și alte două specii care nu au mai fost văzute până atunci în zonă: steaua de mare Zoroaster fulgens și peștele Gobi, originar din Marea Adriatică.
Corali galbeni
Însă, pe lângă pădurea de corali colorați și de viețuitoare, cercetătorii au descoperit, din păcate, și urme ale activității omului. Deși nicio persoană nu ajunsese acolo până atunci, au fost găsite capcane, plase și sfori de undiță, aruncate sau scăpate de oameni și purtate de ape.
Pe lângă acestea, au fost găsite tacâmuri de plastic de unică folosință, sticle din sticlă și chiar și cauciucuri. Unele dintre aceste deșeuri au provocat moartea coralilor și a vietăților, cum a fost cazul unei broaște țestoase pe care un scafandru a văzut-o în zonă, în timp ce plutea, având un cârlig de pescuit în gură.
„Am găsit zeci de specii care sunt protejate în Marea Mediterană, de la paturi coraligene impresionante până la broaște țestoase, corali și moluște”, a declarat într-un comunicat Ricardo Aguilar, cercetător la Oceania. „Însă am găsit și impactul activității umane, chiar și în cele mai adânci și îndepărtate zone, și este vital să nu mai facem rău vieții marine dacă vrem să păstrăm unicitatea acestei părți a Mării Tireniene.”
Descoperirile vor ajuta oamenii de știință să construiască un plan prin care să poată proteja de stricăciuni ecosistemul unic.