O pădure cât Franța s-a regenerat în ultimii 20 de ani

La nivel mondial, o suprafață de pădure echivalentă cu dimensiunea Franței s-a regenerat natural în ultimii 20 de ani, arată un studiu recent al WWF.

Analizând date din satelit, organizația WWF a observat că, pe întreaga planetă, s-au regenerat natural aproape 59 de milioane de hectare de pădure. Această regenerare presupune o intervenție inexistentă sau minimă a omului în păduri (plantarea copacilor nativi, împrejmuire pentru protejarea de animale sălbatice, eliminarea plantelor invazive).

O suprafață de mărimea Olandei s-a regenerat în Pădurea Atlanticului din Brazilia în ultimii 20 de ani. Totodată, în pădurile din nordul Mongoliei 1,2 milioane de hectare de pădure s-au regenerat în același interval. Fenomenul de regenerare s-a remarcat și în Africa Centrală și Canada.

În România, un astfel de loc, unde natura și-a recâștigat drepturile, este Parcul Natural Văcărești. Pe locul proiectului comunist Lac Acumulare Văcărești s-a format, în ultimii 25 ani, un ecosistem umed cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdelele de trestie și stuf. Acestea constituie habitatul numeroaselor specii de păsări de apă, dar și a multor specii de reptile, insecte, reptile, amfibieni și mamifere. În ultimii 5 ani, prin monitorizări zilnice, au fost identificate 331 de specii de plante și 336 de specii de animale. În parc există peste 4600 de arbori, doar în interiorul digului perimetral. Cei mai mulți sunt sălcii, nuci, ulmi și corcoduși.

William Baldwin-Cantello de la WWF a spusregenerarea naturală a pădurilor este deseori mai „ieftină, productivă și favorabilă biodiversității decât plantarea activă de păduri”. În același timp, el a susținut că regenerarea pădurilor trebuie apreciată la adevărata valoare – „Pentru a evita schimbările climatice periculoase trebuie să oprim despădurirea și să refacem zonele împădurite”.

Totuși, despăduririle au loc într-un ritm terifiant, au mai arătat cercetătorii. Dacă aproape 59 de milioane de hectare de pădure s-au regenerat în ultimii 20 de ani, în această perioadă au fost defrișate 386 de milioane de hectare la nivel mondial, de aproape șapte ori mai mult.

„Știința spune foarte clar: dacă vrem să evităm schimbări climatice periculoase și să recuperăm pierderea naturii, trebuie să oprim despăduririle și să refacem pădurile naturale”, a declarat Baldwin-Cantello pentru The Guardian.

Una dintre cele mai simple metode de a reduce emisiile de carbon este plantarea de copaci. Cu toate acestea, cercetătorii spun că trebuie plantați copacii potriviți în locurile potrivite pentru ca această măsură să producă rezultate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri