Consiliul local din orașul Padova a implementat colectarea separată a deșeurilor din ușă în ușă în cartierul Arcella de Vest și, în cadrul campaniei de informare a populației, a realizat și un ghid în limba română, pentru românii stabiliți acolo.
„Consiliul Local […] a înțeles că pentru a recupera și valorifica deșeurile trebuie să educe populația”, transmite ReciclaTomi.
„O colectare separată a deșeurilor în cantități mari și de calitate este o contribuție esențială la construirea unei comunități mai conștiente și mai active, deoarece concretizează ideea că a fi cetățeni nu presupune doar cu un set de drepturi, ci și obligații și angajamente, inclusiv acela de a avea pentru ei înșiși și pentru copiii lor un mediu și o economie mai durabile”, spun autoritățile locale în ghid.
Broșura conține programul, pe zile, după care se face colectarea fiecărui tip de deșeuri. În plus, sunt menționate exemple, pentru fiecare categorie de deșeuri, despre ce se poate recicla și ce nu, dar și cum se poate face corect colectarea separată a acestor.
„Ambalajele trebuie să fie goale, fără reziduuri lichide sau solide. Clătiți și presați sticlele și flacoanele din plastic. Utilizați pungi de plastic semi-transparente”, se precizează la rubrica despre plastic și metal.
Locuitorii din zonă sunt informați și despre punctele de colectare pentru deșeuri voluminoase și periculoase, ulei alimentar, baterii, medicamente, țesături și articole din piele.
Ghidul conține și o rubrică „Atenție la”, care face referire la produsele care creează confuzie în rândul cetățenilor. Câteva exemple:
- ambalajele de cafea. Cele în vid pot induce în eroare și pot fi aruncate în mod eronat la hârtie. De fapt, acestea sunt constituite în mare parte din plastic, trebuie aruncate cu plasticul.
- șervețele. Cele din hârtie murdară cu alimente rămase trebuie aruncate la deșeuri biodegradabile, deoarece se descompun și pot fi reciclate ca îngrășământ.
- pahare. Colectarea sticlei este destinată numai sticlelor și borcanelor, produse cu un tip de sticlă reciclabilă care poartă inițialele VE. Deci da la recipiente de sticlă, dar nu la pahare și alte obiecte, care trebuie aruncate cu deșeurile nereciclabile.
- bonuri fiscale. Hârtia chimică/termică, precum cea a mai multor bonuri fiscale, are componente care reacționează la căldură și nu este reciclabilă. Din acest motiv, trebuie să fie aruncată cu deșeurile nereciclabile, ca și hârtia de fax, hârtia indigo și hârtia pergament de cuptor.