Barack Obama se angajeaza sa diminueze cu 17% gazele de sera pana in 2020 si cu 42% pana in 2030. Presedintele Barack Obama si-a anuntat prezenta la Copenhaga pe 9 decembrie, pentru a participa la summitul mondial privind schimbarile de clima.
Liderul american se alatura astfel zecilor de sefi de stat si de guvern care au acceptat deja invitatia Danemarcei, gazda conferintei ONU asupra schimbarilor de clima. Casa Alba spera ca vizita la Copenhaga a lui Obama va marca schimbarea de politica a SUA, dupa cei opt ani ai Administratiei Bush, care se opunea angajamentelor privind reducerea gazelor de sera.
Obama va propune o diminuare cu 17% a emisiilor pana in 2020, cu 30%, pana in 2025 si cu 42% pana in 2030. Presedintia americana nu a precizat cat reprezinta aceste reduceri fata de anul 1990, an de referinta ales de cea mai mare parte a tarilor participante la negocierile de la Copenhaga.
Casa Alba sustine ca aceste obiective reprezinta un drum catre tinta de a reduce emisiile cu 83% pana in 2050. Aceste cifre fac obiectul unui proiect de lege inaintat Congresului, dar care este impotmolit in Senat, existand mari indoieli asupra capacitatii lui Obama de le pune in practica.
Acord politic
Casa Alba a oscilat timp de mai multe saptamani in privinta participarii lui Obama la conferinta. Presedintele american a declarat recent, in timpul vizitei sale in China, ca un tratat global care sa impuna obligatii privind reducerea emisiilor – scopul conferintei mondiale – va fi imposibil.
Maximul care poate fi obtinut este, potrivit lui Obama, un "acord politic", in care fiecare tara isi fixeaza propriile obiective, care ar pune bazele unui tratat global, ce ar fi adoptat in 2010. SUA este al doilea poluator din lume, dupa China. Liderul american urma sa mearga oricum in Europa, in 10 decembrie, pentru a-si ridica premiul Nobel pentru pace, la Oslo (Norvegia).