Romania putea sa ia de la Uniunea Europeana peste 200 de milioane de euro, inca din 2007, pentru prevenirea inundatiilor. Tara noastra nu a finalizat cadrul legislativ pentru accesarea acestor bani, deoarece aprobarea strategiei nationale cerute de UE se afla in intarziere.
Gospodarii, drumuri nationale sau locale sunt inundate sistematic atunci cand vin ploile
Viiturile au maturat localitati intregi din Romania, lasand fara adapost ani la rand mii de familii. Nici in acest moment insa guvernantii nu sunt pregatiti sa evite dezastrele ce ar putea fi provocate de furia apelor, desi Uniunea Europeana (UE) asteapta proiecte pentru accesarea fondurilor structurale.
La doi ani si jumatate dupa aderare, tara noastra nu a depus niciun proiect pentru protectia impotriva inundatiilor, deoarece strategia nationala pe termen mediu si lung privind riscul de inundatii, ceruta de UE, nu a fost aprobata.
Insusi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a recunoscut, in urma cu cateva zile, ca Romania nu este pregatita pentru prevenirea inundatiilor. El a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca urmatoarea prioritate a ministerului este elaborarea unei strategii in acest sens.
Sute de milioane de euro, nefolosite
Prin Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, Axa 5, tara noastra poate sa acceseze in perioada 2007-2013 bani europeni pentru „Protectia impotriva inundatiilor si reducerea eroziunii costiere”.
Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR), unicul beneficiar al acestor fonduri structurale, este institutia care elaboreaza strategia de prevenire a inundatiilor si singura care poate sa depuna proiecte.
Pentru preintampinarea inundatiilor, Romania poate primi de la UE 200 de milioane de euro, fonduri ce nu pot fi accesate inca, deoarece strategia elaborata de ANAR nu a fost aprobata si nici proiectele depuse.
Fondurile, abia la anul care vine
Intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul”, Vasile Pintilie, directorul ANAR, sustinea ca aceasta strategie va fi intocmita la sfarsitul lunii mai, iar, dupa aprobarea ei, proiectele vor primi unda verde. In acest moment insa strategia, postata pe site-ul Ministerului Mediului, se afla in dezbatere publica, iar proiectele se afla in asteptare.
Acest lucru inseamna timp pierdut si riscuri neacoperite. „Dupa ce va fi aprobata strategia, vom putea accesa si cele 200 de milioane de euro, bani destinati prevenirii inundatiilor. Iar asta se va intampla probabil la inceputul anului viitor”, spune Ana-Maria Tanase, purtatorul de cuvant al ANAR.
Proiectele stau la sertar
„Fondurile europene pentru mediu stau la usa si ne uitam la ele”, declara ministrul Nemirschi in aceeasi conferinta de presa prilejuita de vizita facuta la sfarsitul saptamanii trecute in judetul Arad. La fel si strategia elaborata de ANAR sta pe site-ul ministerului de aproape patru luni, timp in care peste o suta de proiecte supuse spre aprobare asteapta finantari.
„Pentru cele 200 de milioane de euro, avem peste o suta de proiecte ce trebuie finantate, dar in lipsa unui cadru legislativ care sa permita depunerea lor nu putem face nimic. Acesti bani insa nu sunt suficienti pentru tot ce avem de facut, si nici singurii pe care ii incasam pentru prevenirea inundatiilor. Pentru lucrarile pe care le realizam, primim bani de la bugetul de stat, dar si fonduri externe”, sustine Ana-Maria Tanase.
Codasi la legi
Pregatirea planurilor cerute de Uniunea Europeana pentru prevenirea inundatiilor este in intarziere, deoarece nu a fost aprobat cadrul legislativ. Reprezentantii Administratiei Nationale „Apele Romane” sustin insa ca se afla in termen, inca din luna mai, cu intocmirea strategiei de management al riscului de inundatii.