Adevarul: Urme de pesticide si in produsele bio

Unele alimente ecologice comercializate in spatiul comunitar contin reziduuri de pesticide. Cade astfel mitul potrivit caruia produsele organice sunt total lipsite de substante chimice. Produsele bio sunt vandute la preturi exorbitante, pe motiv ca nu sunt tratate cu chimicale si nu sunt contaminate cu substante de sinteza.

Legumele, fructele si cerealele ecologice se obtin prin interzicerea stricta a utilizarii organismelor modificate genetic si prin restrictii drastice privind folosirea fertilizantilor sau a pesticidelor de sinteza, potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Ordonanta de urgenta 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice prevede neutilizarea de fertilizatori si de amelioratori ai solului sau de pesticide si de aditivi alimentari in productia de alimente bio. Daca producatorii nu respecta prevederile impuse de lege privind obtinerea de alimente bio, organismele de certificare trebuie sa le retraga dreptul de a mai folosi eticheta ecologica pe produsele lor.

Nivelul Maxim de Reziduuri, depasit

Cu toata strictetea impusa de lege insa, un raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) indica pentru prima data existenta de pesticide si in produsele ecologice analizate. Mitul potrivit caruia alimentele bio sunt ferite in totalitate de substante chimice de sinteza este astfel daramat. EFSA a analizat anul acesta pentru prima data atat mostre din produsele ecologice, cat si din cele conventionale.

Din totalul mostrelor analizate, 96% au fost in conformitate cu Nivelul Maxim de Reziduuri (MRL) pentru pesticide si 4% au depasit acest nivel, potrivit raportului publicat la sfarsitul saptamanii trecute. Anul acesta au fost analizate mostre colectate in 2007. Reziduurile a 354 de pesticide au fost gasite in cantitati masurabile in fructe si in legume.

In cereale au fost depistate reziduurile a 72 de pesticide. Conform raportului, „in majoritatea cazurilor, MRL este mult sub nivelul toxicologic acceptabil“. Se mai precizeaza ca „daca un reziduu depaseste MRL, aceasta nu inseamna ca cei care consuma astfel de produse sunt neaparat in pericol“.

Situatie alarmanta

Anul trecut, tot un raport al UE arata ca jumatate din fructele si din legumele produse in spatiul comunitar sunt contaminate cu pesticide. Daca fructele, legumele si cerealele obtinute in sistem conventional au tendinta de a depasi limitele admise pentru pesticide, situatia este alarmanta in ceea ce priveste alimentele bio.

„Este adevarat ca reziduurile de pesticide au fost gasite si pe aceste mostre“, a spus Ian Palombi, reprezentant ¬EFSA, citat de EurActiv. Potrivit raportului, mostrele din fructele si din legumele ecologice au, in general, rate mai mici de surplusuri peste MRL: 1,24% comparativ cu 3,99% in cazul fructelor si cerealelor conventionale.

Totusi, chiar daca nivelul de pesticide este mic, situatia nu este mai putin ingrijoratoare avand in vedere faptul ca aceste produse sunt comercializate ca fiind lipsite de orice substante chimice. Produsele bio sunt vandute la preturi mult mai mari tocmai pe motiv ca sunt „curate“.

Parerile sunt impartite

In raportul EFSA se mentioneaza ca deocamdata nu exista reglementari privind limitele de reziduuri de pesticide premise pentru produsele organice. Parerile cu privire la raportul Uniunii Europene sunt impartite. Alfred Schädeli, reprezentant al Institutului de Cercetare pentru Agricultura Biologica din Elvetia, s-a aratat surprins de faptul ca fructele si legumele bio contin astfel de reziduuri. „De obicei, fermierii nu folosesc deloc pesticide si fertilizatori“ a spus Schädeli, citat de EurActiv.

El a adaugat ca „doze foarte mici“ de produse chimice ar putea fi prezente in solul sau in aerul din jurul fermelor ecologice. Pe de alta parte, Phil Newton, de la Asociatia Europeana pentru Protectia Recoltelor, care reprezinta producatori ca Bayer CropScience, BASF, Syngenta si Monsanto, este de parere ca toate formele de agricultura folosesc pesticide. „Industria noastra furnizeaza aceste produse si utilizatorilor organici“ a mai spus Newton, citat de EurActiv.

Alimentele bio costa dublu fata de cele conventionale

Conform raportului UE, alimentele ecologice produse in spatiul comunitar contin mai putine reziduuri de pesticide decat cele produse in tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

In toate statele UE, alimentele bio sunt mai scumpe decat cele produse in sistem conventional. In Romania, daca un cofraj cu 10 oua conventionale costa in jur de 6 lei, acelasi cofraj, dar plin cu oua ecologice, costa dublu. De asemenea, un litru de lapte ecologic este comercializat la noi in tara la un pret dublu fata de cel conventional. Un cascaval ecologic ajunge la 33 de lei.

Pretul unui kilogram de faina ecologica se ridica la aproape 5 lei, in timp ce aceeasi cantitate de faina conventionala costa in jur de 2,5 lei. Zaharul ecologic poate sa coste si 80 de lei, iar 250 de grame de cafea bio din import ajunge si la 40 de lei. O paine integrala bio este 3,5 lei. Bogdana Ghinescu, directorul unui magazin cu specific bio din Bucuresti, spunea ca pretul mai ridicat al produselor ecologice ofera si o garantie a calitatii.

Cu toate acestea, noul raport al UE dovedeste ca, in momentul de fata, consumatorul nu mai poate avea incredere deplina nici in produsele etichetate biologic. Simona Dimache, inginer agronom si responsabil cu dezvoltarea la o firma producatoare de legume bio din tara, sustine ca ei nu folosesc deloc niciun fel de tratamente chimice.

„Organismul de certificare in agricultura ecologica face controale neanuntate. Daca in urma analizelor se constata urme de substante chimice in produse, ni se ridica acreditarea. Regulamentul interzice folosirea pesticidelor. Prin urmare, ca sa ne mentinem certificatul, noi nu le folosim“.

Simona Dimache ofera insa o posibila explicatie a ceea ce este relevat in raportul UE. „E posibil ca urmele de pesticide din legume, fructe si cereale sa provina din apa. Se fac analize la nitritii si la nitratii din apa, dar ploile torentiale pot contribui la acest fenomen. Probabil ca mai exista scurgeri“, este de parere inginerul agronom.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri