Adevarul: Unde gasim alimente ecologice

La noi, piata produselor ecologice nu este inca formata. In Romania exista aproximativ 10 magazine specializate in vanzarea de produse bio. Romanii care au copii si cei trecuti de tinerete sunt cei mai fideli consumatori de produse organice.

Cu o cifra de afaceri de 4,6 miliarde de euro in 2006, Germania este prima piata bio din Europa, urmata fiind de Marea Britanie, de Italia si de Franta. In ceea ce priveste cheltuielile pe cap de locuitor pe produse ecologice, primul loc este ocupat insa de suedezi.

Tarile campioane pe piata produselor ecologice sunt si cele care furnizeaza cele mai mari cantitati de alimente bio catre Romania. „La ora actuala, piata este inca neformata pe filiera produselor ecologice.

Pe piata romaneasca inca nu se face diferenta calitativa intre produsul conventional si cel ecologic“, a precizat Cristian Popescu, directorul lantului de magazine specializate pe comercializarea de produse naturiste si ecologice, Naturalia. El ne-a spus ca, in urma cu ceva timp, in Berlin au fost deschise peste o suta de astfel de magazine numai intr-un an.

La noi in tara, abia de anul trecut vanzarea de alimente ecologice in magazine specializate a inceput sa prinda contur. Acum, in Bucuresti exista doar opt magazine de acest fel, iar la nivelul intregii tari, mai putin de 12, potrivit Ministerului Agriculturii.
Pe de alta parte, si la noi, piata este intr-o continua crestere.

„In 2003, cand s-a dat legea produselor ecologice, aveam un magazin mic, in Calea Floreasca, iar acum avem cinci in Bucuresti. Volumul cifrei de afaceri la nivelul anului trecut a crescut de peste 10 ori, fata de 2003“, a mai spus Cristian Popescu.

Produsele sunt scumpe

Lapte, branza feta, paine, biscuiti si paste, cafea, ciocolata, chiar mezeluri si alte sute de alimente biologice sunt puse la vanzare in magazinul de langa Parcul Cismigiu, Pukka Food. Preturile sunt piperate, dar calitatea nutritiva este neindoielnica, avand in vedere faptul ca aceste produse nu sunt comercializate pana nu trec teste peste teste de calitate.

O ciocolata de 100 de grame ajunge si la 17 lei, iar 200 de grame de salam afumat costa 31 de lei. Uleiul de masline ecologic este vandut si cu 87 de lei. Peste 80% din aceste alimente sunt aduse din Occident.

„Importam produsele alimentare bio din Anglia, Germania, Italia, Franta sau din Austria. Piata este foarte dezvoltata acolo. Au un avans de 30 de ani fata de noi“, a precizat Bogdana Ghinescu, director general la Pukka Food.Bogdana Ghinescu a deschis magazinul anul trecut din dorinta de a-si hrani copilul cu alimente sanatoase. „Am locuit o perioada in Anglia. Acolo am descoperit produsele organice.

Initiativa este legata de alimentatia si de grija pentru copilul meu. Vreau sa-i dau ce-i mai bun“, a mai spus Bogdana.De fapt, cei mai fideli clienti ai magazinelor specializate bio sunt persoanele care au copii. „Multi oameni intra in magazin, se uita, dupa care pleaca, pentru ca produsele sunt foarte scumpe.

In general, cei care au copii cumpara cel mai des astfel de alimente si chiar se fidelizeaza“, a explicat Cristian Popescu. „Multi clienti fac parte din familii care au copii”, a spus si Bogdana Ghinescu. O alta categorie fidela de consumatori de produse biologice sunt persoanele mai in varsta. „De obicei, sunt oameni trecuti de tinerete care au depasit, poate, problemele de sanatate si care stiu ce inseamna alimentatia sanatoasa“, a mai spus Popescu.

Putine magazine in tara

In Romania, piata produselor ecologice abia incepe sa prinda contur. In Capitala sunt cele mai multe magazine specializate in vanzarea de produse ecologice. Acestora li se alatura magazinele „BIOCOOP“ din Sibiu, „Bio Markt“ din Timisoara si „BioBazar“ din Targu Mures.

Alimente bio in supermarket

In Romania, alimentele ecologice sunt comercializate in magazinele specializate, dar si in supermarketuri. Cateva dintre rafturile marilor lanturi de retail sunt destinate strict produselor alimentare biologice de larg consum: lapte, oua sau faina de grau si de porumb. Acestea sunt mai scumpe decat produsele conventionale, dar certificatele le ofera garantia calitatii.

Cosmetice ecologice de import

Ecologia nu se opreste la produsele alimentare. Exista cosmetice si produse de curatat biologice. Una dintre marile tari producatoare de creme de fata si de sampoane ecologice este Australia, cel mai mare furnizor si consumator de produse „curate” la nivel mondial.

Rujurile, fardurile si fondurile de ten provin din aceasta tara. Preturile nu sunt pentru toate buzunarele insa. Un ruj costa 90 de lei, iar o crema de fata poate ajunge la 70 de lei.Cremele sunt un amestec de ulei de masline, de ulei de cocos, de galbenele, de ceara de albine, de portocale si de musetel.

Cosmeticele sunt certificate de organismul francez ECOCERT si nu sunt testate pe animale. Sunt 100% organice si nu contin chimicale. Exista chiar dischete demachiante si absorbante ecologice.Acestea au aparut ca urmare a faptului ca peste 20% din pesticidele folosite pe plan mondial merg pe culturile de bumbac, contribuind masiv la poluarea mediului inconjurator.

spot_img

Ultimele știri