Adevarul: Sat din cioburi facut de „bunicuta reciclarii“

Tressa Prisbrey a ridicat 15 case din sticla refolosita, a construit fantani si a pavat alei cu dopuri vechi si cu lentile sparte. „Bottle Village“, satul-muzeu ce rivalizeaza cu Disneyland, inaltat in urma cu 50 de ani, ii inspira pe arhitectii moderni.

In muzeul din SUA, aleile sunt pavate cu cioburi colorate, iar gardurile sunt ornate cu rame de ochelari si cu chitare vechi

Din sticle goale, stranse de la groapa de gunoi, americanca Tressa Prisbrey a inaltat, in urma cu zeci de ani, un sat intreg in apropiere de Los Angeles. Cu inclinatie spre desen, Tressa, poreclita „bunicuta reciclarii”, si-a folosit talentul ca sa creeze o adevarata opera arhitectonica din cioburi. „Satul din sticla” este astazi muzeu si rivalizeaza prin inedit, cat si prin numarul vizitatorilor chiar cu vestitul Disneyland.

Tressa s-a stabilit in 1956 intr-o asezare rurala din California, care avea sa devina celebra prin cladirile din sticla reciclata, dar si sursa de inspiratie pentru arhitecti. Ea a inceput sa-si repare casa, folosind sticlele ce se strangeau mormane in gradina, dupa ce sotul ei le golea.

A astupat mai intai gaurile din ziduri cu cioburi si sticle ale caror culori stralucesc ca intr-un vitraliu autentic. A lipit apoi cu mortar spatiile goale ce ramaneau in pereti. Cand materia prima furnizata de viciul sotului sau s-a terminat, Tressa a inceput sa caute la groapa de gunoi alte cioburi si i-a rugat si pe sateni sa arunce la ea in gradina sticlele ce le prisoseau.

Opere de arta din deseuri

Timp de 30 de ani, „bunicuta reciclarii” din Simi Valley a creat 15 case din sticla pentru vecinii sai, printre care se pot zari si acum alei ce au incastrate cioburi colorate, in cele mai artistice forme. Mozaicurile dau la iveala flori inchipuite din sticla sparta sau din dopuri, printre care stau insirate lentile, rame de ochelari sau chitare vechi.

Altarele si fantanile in marime naturala, gardurile ce imprejmuiesc cladirile, ridicate din zeci de mii de sticle, fac din aceasta asezare un loc desprins parca dintr-o poveste. Desi afectat de un cutremur in ianuarie 1994, satul imaginat si construit de Tressa a fost recladit de arhitecti si este deschis spre vizitare si astazi.

Peretii caselor sunt ridicati din sticle si din mortar

Bunicuta a murit la varsta de 92 de ani, dar „Bottle Village” supravietuieste si ramane un model pentru toti cei care vor sa creeze obiecte de folosinta imediata sau chiar opere de arta din deseuri reciclabile.

Panou solar din sticle de bere

Un chinez din provincia Shaanxi a construit din sticle de bere si din furtunuri un panou pentru energie solara. Apa rece circula printre sticlele incalzite la soare, acestea fiind intinse pe o planseta si legate intre ele prin tuburi de cauciuc. Yanjun nu a avut bani sa-si monteze un panou solar adevarat, dar a inventat ceva asemanator.

Dupa ce satenii s-au aratat incantati de inventie de care beneficiaza deocamdata bunica lui Yanjun, atunci cand face dus, acesta vrea sa construiasca si o baie publica.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri