Deseurile din surse de iluminat, ce sunt daunatoare mediului inconjurator, nu trebuie aruncate la voia intamplarii, deoarece contin substante toxice. In tara exista aproape 2.000 de spatii special amenajate, destinate colectarii becurilor ce nu mai functioneaza.
Becurile fluorescente contin mercur si alte metale grele. Unde pot arunca romanii becurile arse?
In fiecare judet exista un anumit numar de „Colturi Verzi“ unde cetatenii pot arunca becurile ce se ard. In tara, exista acum aproape 2.000 de spatii destinate colectarii deseurilor care provin din sursele de iluminat. Acestea sunt amplasate in cateva dintre marile magazine, in cadrul unor companii, in spitale, in scoli sau in alte institutii. Cei care au acasa astfel de deseuri pot accesa site-ul www.coltverde.ro si pot afla care este cel mai apropiat spatiu de colectare.
Becurile fluorescente pot fi scoase in fata blocului in prima sambata a fiecarei luni impreuna cu celelalte deseuri electrice si electronice?
Teoretic da, practic, nu se intampla acest lucru. Becurile arse nu se scot la „Marea Debarasare“ in primul rand pentru ca nu e bine ca aceste deseuri sa fie pur si simplu depozitate pe jos.
Dar locatarii ar putea sa le adune intr-o cutie.
In aceasta situatie nu mai putem vorbi, ca idee, de „Marea Debarasare“. Astfel stau lucrurile la spatiile noastre de colectare. Acolo exista niste cutii unde lumea depoziteaza becurile arse. Spre deosebire de celelalte tipuri de deseuri, cele electrice si electronice nu pot fi lasate nesupravegheate.
Becurile fluorescente, becurile cu diverse tipuri de descarcare, precum si becurile pentru iluminatul stradal contin in arzator metale grele, substante care sunt toxice. De fapt, reciclarea becurilor inseamna separarea materialelor utile precum sticla sau metalul de materialul nociv, care deocamdata nu se recicleaza.
Ce se intampla cu materialul nociv?
Se depoziteaza in niste containere izolate, special construite pentru deseuri periculoase. In Romania exista un singur depozit de acest gen, la Slobozia.
Populatia duce becurile la „Coltul Verde“?
Persoanele fizice mai putin, persoanele juridice, da. Pentru persoanele fizice, controlul este foarte dificil de realizat. Teoretic, nici persoanele fizice nu au voie sa arunce la gunoi becuri economice, dar pe cine sa trimiti sa caute in gunoiul omului? Inspectorii de la Garda de Mediu impreuna cu Politia Comunitara ar trebuie sa vada si lucrurile acestea si sa dea amenzi. Dar in Romania nu s-a intamplat inca acest lucru.
Potrivit legii, becurile clasice nu se recicleaza. Acestea vor fi interzise din 2009
Becurile clasice nu se colecteaza potrivit legii. Voi de ce le colectati?
Noi nu urmarim sa reciclam becurile clasice, dar ne trezim cu ele in containerele de colectare. Eu cred ca aici este vorba despre o scapare legislativa. Un bec cu incandescenta contine toate materialele utile pe care le contin cele fluorescente. Din punct de vedere al utilitatii economice, becurile clasice fac sens sa fie reciclate. Dar, la nivel de directiva europeana, becurile cu incandescenta au fost explicit excluse.
Poate in ideea ca la un moment dat vor fi interzise?
Da, cred ca acesta este unul dintre principalele motive. Explicatia oficiala a fost ca becurile cu incandescenta nu contin substante nocive, dar nici un fier de calcat nu contine substante nocive si cu toate acestea nu a fost exclus. Din septembrie anul acesta deja incepe interzicerea comercializarii becurilor clasice, demers ce va dura pana in 2012.
Anul trecut ati colectat 160 de tone de becuri arse. Cat estimati ca veti colecta anul acesta?
Estimam ca anul acesta sa colectam 200 de tone de deseuri din surse de iluminat. Anul trecut am reciclat 40 de tone, iar restul sunt in curs de reciclare. Marea majoritate se recicleaza in Germania. In Romania nu exista decat o operatiune manuala pentru anumite tipuri de becuri.
„«Timbrul Verde» nu este o taxa“
Cand cumpar un bec economic, trebuie sa platesc si „Timbrul Verde“. In felul acesta sunt sigur ca becul meu va fi reciclat?
Esti sigur ca becurile se recicleaza. Este practic imposibil sa legi taxa pe care o platesti cumparand un bec de becul respectiv. „Timbrul Verde“ are urmatoarea logica: un producator pune pe piata un anumit numar de becuri.
Ei sunt raspunzatori de reciclarea deseurilor ce rezulta din produsele pe care ei le pun pe piata. Eu, ca asociatie care preiau de la companiile producatoare responsabilitatea reciclarii becurilor, nu am alte fonduri pentru a ma ocupa de gestionarea deseurilor rezultate, fapt pentru care iau un avans de la producator. Acesta este „Timbrul Verde“.
Dar avansul vine de la persoana care cumpara becul. Contributia producatorului unde este?
Aici este o mica nuanta. „Timbrul Verde“ nu este o taxa in adevaratul sens al cuvantului, ci este un element de cost. Acest element trebuie introdus in pretul final al produsului, asa cum introduc costurile pentru transport. Spuneti ca „Timbrul Verde“ nu este o taxa, dar este pozitionata vizibil.
„Timbrul Verde“ se aplica pe produsele electrice si electronice
Tocmai pentru ca e vizibila este asimilata unei taxe. Dar vizibilitatea acestui element de cost este un drept pe care legiuitorul l-a dat producatorului pentru ca acesta din urma sa-si justifice o eventuala crestere de pret.
Daca pe piata sunt puse 10 milioane de becuri si voi colectati doar un milion, aceasta inseamna ca percepeti „Timbrul Verde“ pentru toate becurile puse pe piata.
Luam banii pe 10 milioane de becuri, dar costurile de colectare si de reciclare pentru un milion de becuri reprezinta echivalentul a patru milioane de becuri ce se vand. „Timbrul Verde“ este 0,9 lei + TVA, iar costurile de colectare si de reciclare au fost anul trecut undeva la 4 lei. Restul de bani se reporteaza pentru anul viitor.