Adevarul: Problema biocarburantilor

Exista temeri ca habitatele naturale vor fi transformate in terenuri agricole, pentru a beneficia de uriasele subventii

Productiei de biodiesel din Statele si Uniunea Europeana ii revine intre 70% si 75% din cresterea preturilor la produsele de baza, fata de cifra de 3% inaintata de Departamentul american al Agriculturii, potrivit unor documente ale Bancii Mondiale „ratacite" prin presa.

Din 2000 incoace, productia de biocombustibili din cereale, sfecla de zahar si ulei de palmier s-a triplat. Un raport al Universitatii Rice din Texas arata ca, in 2008, guvernul american a acordat subventii in valoare de patru miliarde de dolari pentru a inlocui doar doua procente din consumul de benzina.

Pana in 2022 se estimeaza ca aceste subventii vor ajunge la 400 de miliarde de dolari. Nici UE nu sta prea bine. In 2007, Bruxellesul a decis acordarea a 5,2 miliarde de dolari pentru a inlocui 5,75% din carburantii clasici pana in 2010.

Pentru chimistul olandez Paul J. Crutzen moda biocombustibililor nu are sens. El sustine ca emisiile de nitro-oxizi rezultate din producerea biodieselului din seminte de rapita – care reprezinta 80% din totalul biocombustibililor din Europa – sunt mai nocive pentru mediu decat emisiile de dioxid de carbon.

Daca biocombustibilii ar fi avut vreo legatura cu protejarea mediului, Washington nu ar fi impus taxe pentru bioetanolul importat din America Latina si din Caraibe. Si tarifele aplicate de UE au ca tinta producatorii americani din domeniu, care importa 95% dintre produsele lor pe Vechiul Continent. Exista temeri ca habitatele naturale vor fi transformate in terenuri agricole, pentru a beneficia de uriasele subventii pentru biocarburanti.

Crearea unei piete artificiale prin acordarea de subventii nu va reduce emisiilor poluante, nu va salva padurile tropicale si nu imbunatati viata saracilor. Subventiile pentru biocombustibili sunt o consecinta a presiunilor facute de lobbistii din tarile bogate. Ar fi timpul fie oprite.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri