Adevarul: Primul zbor al avionului solar

O aeronava alimentata doar de energia solara a incheiat cu succes primul zbor de 90 de minute. Patru elice au ridicat de la sol prima aeronava care nu are nevoie de carburant, testata pe un aeroport militar din Elvetia. Pilotul Markus Scherdel a ridicat avionul la 1.000 de metri altitudine, l-a tinut 90 de minute in aer, apoi a aterizat lin in aplauzele spectatorilor.

Scopul zborului a fost sa testeze daca prototipul, care are anvergura aripilor similara cu Boeing 747, dar cantareste cat o masina, isi poate mentine traiectoria in linie dreapta, scrie „The Daily Mail".

Prototipul botezat

HB-SIA face parte din proiectul Solar Impulse, dezvoltat de o companie elvetiana. Totul a pornit de la pilotii Bertrand Piccard si André Borschberg care s-au ambitionat sa creeze un avion care sa poata zbura zi si noapte fara sa polueze. O echipa de 70 de profesionisti a lucrat sase ani pentru a realiza prototipul care a costat aproape 80 de milioane de euro.

Celule solare si baterii reincarcabile

Echipa a inceput sa testeze avionul solar inca din decembrie anul trecut. Prototipul are patru motoare, baterii reincarcabile si 12.000 de celule fotovoltaice montate pe aripi. Constructia a fost gandita astfel incat bateriile avionului sa se incarce de la soare in timpul zilei si sa alimenteze motoarele avionului in timpul noptii.

La finalul acestui an, compania are in plan un zbor nocturn cu Solar Impulse HB-SIA, deasupra Elvetiei, iar pe baza rezultatelor, echipa elvetienilor va construi o noua aeronava, HB-SIB.

Piccard si Borschberg planuiesc insa sa zboare cu el in jurul lumii in 2012, cu escale care sa le permita sa se dezmorteasca si sa schimbe locul la mansa.

Pentru ca motorul are doar 40 de cai-putere, aeronava se va comporta in aer asemenea unui scuter pe sosea, cu o viteza medie de 70 de kilometri pe ora. Calatoria va avea cinci etape, ceea ce inseamna ca avionul va trebui sa zboare chiar si cate cinci zile la rand. Inainte de a face ocolul Pamantului, cei doi piloti vor testa aeronava printr-un zbor transatlantic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri