Agentia Romana a Carbonului (ARC) va promova pentru prima oara in Romania cercetarea tehnologiilor de stocare a dioxidului de carbon.Institutia isi propune sa asigure fonduri de implementare a sistemelor de energii
Oficialii Asociatiei au lansat, in prima faza, prima platforma comuna de colaborare pentru operatorii economici care comercializeaza permise de carbon si gaze cu efect de sera, urmand ca, ulterior, activitatile institutiei sa se deruleze la scara mai larga, informeaza Agerpres.
„Este foarte clar ca intr-o Europa unita nu este nevoie sa ai parte numai de vocea Guvernului, ci si de cea a industriei, a intreprinderilor, pentru a contribui la reducerea poluarii”, a afirmat expertul pe probleme de energie Ionut Purica, reprezentant ARC.
Tehnologii orientate catre progres
Resursele de CO2 detinute de Romania, la ora actuala, sunt de patru miliarde de tone. „Dorim sa intelegem daca pentru Romania pachetul legislativ Energie – Mediu reprezinta un pachet de restrictii. Este posibil sa avem un raspuns afirmativ daca judecata porneste de la tehnologiile existente, dar cu siguranta va reprezenta un element de progres in masura in care oamenii si tehnologiile vor fi orientate catre schimbare“, a spus Ion Avram, un alt purtator de opinie al ARC.
La intrebarea daca sunt suficiente actiunile impuse de legislatia comunitara pentru reducerea emisiilor cu efect de sera, raspunsul lui Avram este un „nu“ categoric. „Romania are capacitatea de a se implica activ in proiecte de reducere voluntara a emisiilor de gaze cu efect de sera si in acelasi timp in dezvoltarea de proiecte“, a adaugat acesta.