Adevarul: Parcul Retezat, in semifinala „minunilor“

Aria protejata a ramas in cursa pentru topul minunilor naturale ale lumii. Autoritatile spun insa ca trecerea in urmatoarea etapa ar aduce un deserviciu rezervatiei naturale. Alaturi de Retezat, pe lista celor 77 de minuni ale lumii mai figureaza Amazonul, desertul Atacama, Insulele Galapagos, dar si Vezuviul.

Dupa ce iubitorii muntelui au stat cu sufletul la gura in ultimele doua zile ale celei de-a doua faze a con¬cursului mondial organizat pentru desemnarea „Celor sapte minuni naturale ale lumii“, Fundatia New7Wonders a anuntat, aseara, ca Retezat a intrat in topul primelor 77 de candidate. Organizatorii nu au facut public locul pe care s-a clasat Retezat in „Top 77 minuni naturale ale lumii“, lista cuprinzand obiectivele ramase in concurs in ordine alfabetica.

Nepregatiti pentru un succes mai mare

Reprezentantii Parcului National Retezat (PNR) au primit vestea de la reporterii „Adevarul“, imediat dupa ce informatia a fost facuta publica de catre organizatia New7Wonders, cu sediul in Elvetia. Purtatorul de cuvant al parcului, Florina Crisan, a declarat ca angajatii PNR sunt extrem de multumiti, dar a adaugat ca includerea rezervatiei in Top 28 ar putea sa produca deservicii rezervatiei.

„Aici am vrut sa ajungem, sa atragem atentia autoritatilor, insa a merge mai departe ar fi mult prea mult pentru noi. Nu suntem pregatiti pentru un succes si mai mare. Ganditi-va ca in partea de nord a masivului sunt doar doua cabane si doua pensiuni, iar un val prea mare de turisti ar putea sa dea peste cap incercarea noastra de a pastra integritatea ecosistemului”, a afirmat Florina Crisan.

Ea a adaugat ca este foarte probabil ca expertii care vor evalua candidatele ramase in concurs sa elimine Parcul Retezat tocmai pentru ca zona este deficitara in privinta capacitatii turistice.

Guvernul nu da niciun ban

Florina Crisan a multumit tuturor celor care s-au mobilizat exemplar si au votat Parcul Retezat si a mai spus ca spera ca autoritatile sa realizeze macar acum care este potentialul zonei si sa intervina pentru a sustine dezvoltarea acesteia. „Noi nu ne vom opri aici, desi nu ar fi foarte indicat sa ajungem intre primele 28 de minuni ale lumii.

Este insa momentul sa ne dezmeticim si sa realizam ce valori avem in propria ograda. Vom face tot posibilul ca rezervatia sa ramana asa cum este acum, un loc salbatic, fara drumuri asfaltate si telegondole. Vom avea nevoie de mai multi ghizi, pentru ca suntem deficitari si la acest capitol. Guvernul nu da niciun ban, iar pentru o rezervatie de marimea Retezatului este nevoie de 70 de angajati, pe cand noi suntem abia 16 oameni“, a mentionat purtatorul de cuvant al PNR.

Parcul este singurul obiectiv natural din Romania care a fost selectat pentru a participa la concursul international, care a inclus peste 440 de participanti initiali, dupa ce, in prima etapa a competitiei, fusesera nominalizate alte doua obiective: Delta Dunarii si ghetarul Scarisoara. Participantele au fost impartite in sapte categorii: peisaje si formatiuni glaciare, insule, masive muntoase si vulcani, pesteri si vai, paduri, parcuri nationale si rezervatii naturale, lacuri, rauri si cascade si peisaje marine.

Masivul muntos a „batut“ Delta Dunarii

Directorul Administratiei Parcului National Retezat (APNR), Zoran Acimov, afirma ca nu stie care este motivul pentru care Retezat a devansat Delta, un obiectiv turistic cu o notorietate mult mai mare, inaintea inceperii concursului. „Nu as putea preciza carui fapt datoram depasirea etapei eliminatorii si intrarea in cea de-a doua faza a competitiei, ca unic reprezentant al Romaniei.
Probabil ca Retezat li s-a parut mai valoros votantilor, mai apropiat sufletului. Nu stiu exact ce au facut colegii care se ocupa de Delta, insa si mediatizarea intensa a competitiei si a masivului din judetul Hunedoara ar putea fi unul dintre motivele pentru care am ajuns aici”, a declarat directorul APNR.

Evaluate de experti internationali

Zoran Acimov a adaugat ca, daca in cea de-a doua faza, care s-a incheiat la 7 iulie, voturile au fost acordate prin internet si prin telefon, candidatele care intra in cea de-a treia etapa a competitiei vor fi evaluate de un comitet international de experti, coordonat de fostul presedinte al UNESCO Federico Mayor.

Comitetul va anunta care sunt cele 28 de finaliste la data de 21 iulie. Ultima selectie va fi facuta bazandu-se tot pe voturi acordate prin internet, rezultatul urmand sa fie anuntat abia in 2011.

Retezat a debutat spectaculos in cea de-a doua faza a competitiei, care a inceput in ianuarie 2009, situandu-se pe locul patru la grupa sa de concurs „Paduri, parcuri si rezervatii naturale“, fiind sustinut puternic de internautii care sunt, in acelasi timp, si pasionati de munte. Apoi, masivul Retezat a inregistrat retrogradari succesive in clasament, la 1 aprilie cazand trei locuri in top, de la 19 la 22, in mai putin de doua ore.

Recordul negativ al masivului muntos din judetul Hunedoara in clasamentul minunilor naturale ale lumii a fost locul 34. Ulterior, prin campaniile de promovare ale mass-media, Parcul National Retezat a reusit sa urce 15 locuri in clasament in numai trei saptamani. Astfel, dupa ce in 24 mai, de Ziua Europeana a Parcurilor, Parcul National Retezat se afla pe locul 32 in grupa sa, Retezat a ajuns pe locul 17.

Pentru a ramane in competitie, reprezentantii Parcului National au desfasurat mai multe actiuni de constientizare si sustinere, printre care si un concurs national de creatie intitulat „Retezatul, o minune”, derulat sub patronajul Ministerului Educatiei.

Turismul, sursa de venit pentru rezervatiile naturale

Reprezentantii fundatiei elvetiene sustin ca participantii si castigatorii con¬cursului „Cele 7 noi minuni antropice ale lumii“ au inregistrat anul trecut nive¬luri-record de crestere a beneficiilor provenite din turism, in unele cazuri veniturile fiind mai mari cu 70%, ca urmare a promovarii gratuite de care au avut parte obiectivele respective.

Parcul, infiintat in 1935 si care este considerat de Greenpeace ultimul peisaj forestier intact de pe continent, are peste 38.000 de hectare. O treime din aceasta suprafata este reprezentata de paduri virgine si de zone salbatice, neafectate de interventia umana.

De asemenea, in Retezat pot fi vazute peste 90 de specii de plante endemice, unice in lume, aproape 1.200 de plante, reprezentand peste 30% din flora Romaniei, dar si sute de specii de pasari si animale. In Retezat traiesc aproximativ 23% din speciile de mamifere terestre de pe continentul european. Tot aici se gasesc cele mai multe lacuri glaciare din Romania (peste 80 de lacuri si tauri), parcul fiind cunoscut sub denumirea de „taramul cu ochi albastri“.

De asemenea, Retezatul include cel mai intins lac glaciar din tara, Bucura, cu o suprafata de aproape noua hectare, cel mai adanc lac, Zanoaga, care atinge 29 de metri in adancime, dar si 20 de varfuri mai inalte de 2.000 de metri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri