Adevarul: Nu am luat nici 25% din banii europeni pentru mediu

Romania a accesat pana in prezent doar 1,2 miliarde de euro, din fonduri europene, din cele 5,5 miliarde pe care le are la dispozitie pana in 2013. Pentru doua domenii, prevenirea inundatiilor si reabilitarea CET urilor, nu a fost depus niciun proiect.

„Anul 2009 va fi unul de varf, cu multe aplicatii trimise la Bruxelles“, declara, la sfarsitul anului 2008, directoarea de la acea vreme a Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, Liliana Chirila.

Pana la sfarsitul lui 2008, Ministerul Mediului trimisese Comisiei Europene (CE), pentru aprobare, noua proiecte, in valoare totala de 932 de milioane de euro. Alte 15 proiecte, insumand aproximativ 4 miliarde de euro, au fost aprobate tot inainte de sfarsitul anului trecut.

Trei proiecte in sase luni

De la inceputul acestui an si pana la sfarsitul lunii iunie, Ministerul Mediului a mai trimis la Bruxelles numai trei proiecte, a caror valoare se ridica la 262,3 miliarde de euro. Unul dintre ele vizeaza modernizarea infrastructurii de apa din judetul Brasov, iar celelalte doua reprezinta primele proiecte trimise pentru accesarea fondurilor pe domeniul deseurilor (pentru judetele Bistrita-Nasaud – aprobat de CE – si Vrancea).

Pentru celelalte domenii, aplicatiile de finantare sunt tot in pregatire, potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului. „Pentru protectia naturii, in 2009 au fost primite 35 de proiecte, cu o valoare aproximativa de 84 de milioane de euro“, spun cei de la Mediu.

Romania poate sa acceseze, pana in 2013, fonduri structurale in valoare de 5,5 miliarde de euro, prin POS de Mediu. Alocarea financiara este structurata pe cinci domenii – axe prioritare: extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata (3,3 miliarde de euro), managementul deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric (1,2 miliarde de euro), reabilitarea CET-urilor (358 de milioane de euro), protectia naturii (215 de milioane de euro) si prevenirea inundatiilor si stoparea eroziunii costiere (329 de milioane de euro). Alte 174 de milioane de euro sunt destinate proiectelor de asistenta tehnica.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri