Adevarul: Norvegia face investitii substantiale in Romania

Guvernul de la Oslo aloca fonduri nerambursabile tarii noastre, in valoare de 100 de milioane de euro, pentru mediu.Romania va primi 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, din partea Norvegiei si a celorlalte state membre ale Asociatiei Europene pentru Liber Schimb (EFTA).

Norvegia este una dintre tarile cele mai interesate de protectia mediului.Care este secretul acestei atitudini?

Norvegienii au avut dintotdeauna un sentiment de responsabilitate cu privire la mediu si o mare dragoste fata de natura. Fiecare norvegian are o casa la tara, ne place sa mergem cu bicicleta, ne deranjeaza poluarea si sa vedem ca mediul sufera din pricina unei exploatari iresponsabile.

Astfel incat Norvegia este prima tara din lume care a infiintat un portofoliu al Mediului in 1974. De atunci am implementat o politica extinsa de protectie a mediului de la reciclarea deseurilor menajere la dezvoltarea energiei regenerabile. E posibil ca grija fata de natura sa justifice aceasta atitudine.

De ce si-a asumat Norvegia rolul de promotor al protectiei mediului?

In prezent, temele esentiale pe agenda publica sunt schimbarea climatica si emisiile de dioxid de carbon. Norvegia si-a asumat, in plan international, pozitia de promotor al politicilor de protectie a mediului inconjurator. Tara noastra este unul dintre marii producatori de petrol si de gaze din lume si ocupam locul al treilea pe plan mondial la exportul acestora.

Folosirea combustibililor fosili contribuie la emisiile de CO2 si la incalzirea globala, asadar intelegem sa fim responsabili, alaturi de alte tari, cu privire la consecintele pe care utilizarea produselor din petrol si din gaze le are asupra mediului. Dorim sa contribuim cat de mult putem la stoparea si la reducerea emisiilor de CO2 si a altor gaze cu efect de sera. Telul Norvegiei este reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera de la 50% la 80%, pana in 2050, fata de nivelul din 1990. Astazi, 80% din consumul de energie pe plan mondial este bazat pe folosirea combustibililor fosili.

Cum va evolua consumul mondial de energie?

Consumul mondial de energie va creste dramatic, din cauza ca unele tari, cum ar fi India si China, confruntate in trecut cu saracia, se dezvolta rapid, devenind puternic industrializate. Populatia globului va cunoaste probabil o crestere de 50% pana in 2050. Prin urmare, este imposibila o stopare sau o reducere a consumului energetic. In viitor sursele de energie vor fi reprezentate tot de combustibilii fosili, chiar daca energia regenerabila va reprezenta un segment din ce in ce mai semnificativ.

Ce putem face pentru a reduce emisiile de CO2?

Singura metoda, aspect care a devenit o preocupare si un proiect major in Norvegia, este captarea si stocarea carbonului. Guvernul norvegian a investit sume semnificative in finantarea a doua proiecte prin care incercam sa dezvoltam o tehnologie de capturare si stocare a dioxidului de carbon. In acest context, revenim la Romania, deoarece, dupa cum am mentionat anterior, Norvegia acorda sprijin financiar tarii dumneavoastra prin dezvoltarea unor proiecte ce urmeaza a fi implementate pana in 2011.

Vor fi si alte finantari pentru Romania?

Ne aflam in faza de negocieri cu UE pentru a stabili o noua runda de finantari pentru Romania. Intentiile noastre, care au fost comunicate UE, sunt ca sprijinul financiar norvegian pentru Romania, in perioada 2009-2014, sa fie orientat catre proiecte vizand schimbarile climatice.

Aveți mult mai mult soare decat avem noi in Norvegia si campii intinse, care sunt ideale pentru producerea energiei solare.

Conditii foarte bune pentru producerea energiei solare

Potentialul tarii noastre pentru producerea energiei solare este semnificativ

Care sunt investitiile norvegiene in Romania cu impact asupra protectiei mediului?

Norvegia urmeaza sa faca investitii substantiale in Romania in domeniul mediului. Cateva companii norvegiene si-au aratat interesul pentru piata romaneasca, cum ar fi Statkraft, cea mai mare companie norvegiana producatoare de hidroenergie. O alta companie norvegiana analizeaza posibilitatea producerii energiei din deseuri agricole, industriale sau din spitale. Norvegia va derula intre 2009 si 2011 si un alt program de investitii in domeniul mediului in Romania prin intermediul unor finantari de aproape 100 de milioane de euro, alocati prin doua scheme de finantare, Programul de Cooperare Norvegian si Fondurile EEA/ EFTA, aceasta va fi cea mai mare investitie norvegiana de mediu in Romania.

Credeti ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca politicile de mediu?

Cred ca toate tarile trebuie sa faca acest lucru. Romania este o tara in tranzitie si porneste de la cu totul alte premise fata de Norvegia. Romania trebuie sa recupereze decalajul pe care il are fata de restul Europei, dupa 50 de ani de comunism, ce a cauzat grave probleme privind protectia mediului prin dezvoltarea unei industrii grele, poluatoare.

Ce tipuri de energii regenerabile ar putea fi folosite in tara noastra, dupa parerea dumneavoastra?

Romania are un mare potential pentru productia de hidroenergie. Am inteles ca in prezent doar 50% din resursele hidroenergetice sunt exploatate. O alta sursa evidenta de energie regenerabila din tara dumneavoastra, care ar putea fi dezvoltata, este cea solara. Aveti mult mai mult soare decat avem noi in Norvegia, aveti campii intinse care sunt ideale pentru producerea energiei solare. De asemenea, am inteles ca in Dobrogea si in anumite parti din Transilvania exista un mare potential pentru producerea energiei eoliene.

Øystein Hovdkinn

S-a nascut la 18 august 1947, este absolvent al Universitatii din Oslo si al Institutului Zeigeschichte din München, iar din martie 2008 a fost investit ambasador al Regatului Norvegiei la Bucuresti. Excelenta Sa a fost acreditat si la Chisinau. Printre alte functii detinute se numara si cea de consul general al Norvegiei in Scotia, in perioada 2006-2008, cea de secretar general al EFTA la Buxelles, cat si cea de jurnalist la „Norwegian Broadcasting Corporation” intre anii 1972 si 1973.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri