Adevarul: Nameti si ploaie, cocteil fatal

Bucurestenii trebuie sa se pregateasca de inundatii, pentru ca in zilele urmatoare se vor topi muntii de zapada si va ploua. Prefectul Capitalei a cerut ieri primarilor sa depoziteze zapada luata de pe strazi si sa curete gurile de canal. Canalizarea s-ar putea sa nu faca fata.

Firmele de salubrizare si administratiile domeniului public abia au deszapezit arterele principale din Bucuresti, ca Mihai Cristian Atanasoaei, prefectul Capitalei, le-a si cerut imposibilul.

Asa au apreciat responsabilii cu starea drumurilor solicitarea potrivit careia primarul general si edilii de sectoare trebuie sa dispuna indepartarea, transportarea si depozitarea zapezii.

O depasire periculoasa s-a soldat cu ranirea grava a doua persoane

„Intelege cineva ca asta inseamna 135.000 de curse cu basculantele? Si aici vorbesc doar de sectorul 1", a declarat, ieri, Sorin Velicu, directorul Romprest, firma care deszapezeste in sectorul 1.

Masura disperata de alaltaieri-seara, cand primarul Sorin Oprescu a decis inchiderea circulatiei pe timpul noptii in Bucuresti, ca utilajele sa poata da zapada de pe drumuri, a functionat. Ieri, la prima ora, arterele principale erau functionale, insa nametii tronau in statiile de autobuz, pe trotuare si pe masinile parcate.

In timp ce REBU si Urban, companii de salubrizare care au contracte cu primariile 4 si 6, nu au apucat sa ridice zapada si sa o depoziteze, angajatii Administratiei Domeniului Public Sector 4 si cei ai Romprest au carat cateva tone de nameti.

„Bataie" pe gurile de canal

„Am depozitat de noaptea trecuta (duminica spre luni n.r.) pe partia din Parcul Copilului si pe gurile de canal ale ApaNova. Noi acolo punem zapada adunata de pe strazi", a spus, ieri, Cristina Pop, purtator de cuvant al Primariei Sectorului 4.

Prefectul a cerut insa exact pe dos: aveti in vedere curatarea gurilor de canal, deoarece in urmatoarele zile vremea se va incalzi si va ploua! De asemenea, seful Romprest a explicat ca in prima noapte de viscol a reusit sa incarce zapada doar din Piata Victoriei si in Piata Romana.

Cum se deszapezeste la Viena

Inginerul Ulrike Volk de la departamentul MA 48 din Primaria Vienei a declarat ieri, pentru „Adevarul", ca zapada adunata de pe strazile capitalei austriece este depozitata in locuri de unde sa se poata scurge in rauri. „Cand incepe sa se puna zapada, intai se baga plugul si apoi se stropeste cu un amestec de apa cu sare, care are compozitii diferite in functie de temperatura. Se poate folosi pana la -10 grade Celsius", a explicat Volk. El a adaugat ca utilajele au in fata plugul si in spate o instalatie de stropit.

„Este interzis sa se foloseasca in apropierea zonelor verzi. Cand volumul de zapada este insa prea mare pentru a mai putea fi impins in lateral, atunci zapada poate fi transportata. Exista patru locuri de depozitare, de unde zapada ajunge in ape curgatoare, si alte doua locuri speciale de topire, cu conexiune la canalizare", a conchis anagajata Primariei Viena.

Scolile sunt inchise si astazi

Multi elevi din clasele I-VIII mai stau in vacanta si astazi, din cauza vremii nefavorabile. Ministerul Educatiei a hotarat ca orele sa fie suspendate in Capitala si in judetele Buzau, Braila, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova (partial) si Teleorman. Prefectii din Galati, Ialomita si Teleorman au hotarat ca orele sa fie suspendate si maine, pentru ca drumurile nu au fost complet deszapezite. Elevii care nu merg la scoala vor recupera cursurile pierdute fie pana la sfarsitul semestrului, fie pana la sfarsitul anului scolar. Andreea Ofiteru

Compania de Autostrazi te pune pe drumuri

Un comunicat al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a pus mai multi oameni pe drumuri aiurea. Stirea a fost preluata de Realitatea TV, dupa ce un reporter al postului primise confirmarea de la reprezentantii CNADNR.

Ieri, la ora 11.37 pe banda de sus a postului TV a aparut un news alert: Autostrada Bucuresti – Pitesti a fost deschisa. In comunicatul celor de la Drumuri se spunea ca "incepand cu ora 11.30, circulatia pe Autostrada A1, calea 2, sensul Bucuresti – Pitesti, a fost deschisa pentru toate autovehiculele".

Anuntul referitor la redeschiderea traficului pe Autostrada Bucuresti – Pitesti a ramas postat ca news alert, pana la ora 11.47. In timpul stirilor de la ora 12.00, Dorina Tiron, sefa CNADNR, a reconfirmat deschiderea autostrazii. Multi dintre bucurestenii care au vazut stirea au pornit spre autostrada. La iesirea din Bucuresti insa, au aflat de la ehipajele de politie ca autostrada este inchisa pentru autoturisme si au fost indrumati pe rute ocolitoare.

In fapt, se efectuase doar un drum de proba pentru mai multe convoaie de camioane care au fost insotite de utilaje de deszapezire. Pana la urma, circulatia a fost redeschisa pe autostrada Bucuresti – Pitesti in jurul orei 14.30.

Vanghelie: „Nici n-am apucat sa dorm de grija zapezii!"

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat ieri ca nu exista nicio diferenta intre starea drumurilor din sectorul pe care il administreaza si celelalte zone din Capitala. "Daca cineva vede negru in sectorul 3 sau in sectorul 6 sa-mi spuna si mie, ca eu am vazut tot alb", a spus Vanghelie inainte de sedinta Biroului Permanent National al PSD, citat de Agerpres.

Edilul a adaugat ca, desi sectorul 5 este singurul din Bucuresti care nu are un contract cu o firma de salubrizare care sa ridice atat gunoaiele, cat si zapada, situatia este sub control.

Edilul sectorului 5 nu are contract cu nicio firma de deszapezire

"Noi facem fata si cu sume mai mici, comparativ cu zecile de milioane de euro. Incercam sa facem fata. M-am plimbat in timpul noptii sa vad de curiozitate cate utilaje sunt in alte parti si la 8.30 am plecat de la zapada. Nici n-am apucat sa dorm", a mai spus edilul sectorului 5.

Cu toate acestea, la fiecare intalnire a Comandamentului de Iarna de la sediul Primariei Capitalei, sectorul lui Vanghelie este dat ca exemplu negativ. Mai mult, la prima zapada serioasa din iarna aceasta, Primaria Sectorului 5 a fost amendata cu 60.000 de lei de catre municipalitate, pentru ca nu a deszapezit strazile din aria administrativa. Ulterior, masura a fost atacata in instanta. In prezent, Administratia Domeniului Public Sector 5 poate interveni doar cu 17 utilaje de deszapezire.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri