Adevarul: Laserele care pot aduce ploaia

Oamenii de stiinta au descoperit ca laserele indreptate spre cer pot contribui la formarea picaturilor de apa. Tehnica recent descoperita ar putea ajuta in viitor la stimularea norilor intr-o varianta mai „prietenoasa“ cu mediul.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Geneva a demonstrat ca prin folosirea unui laser se poate „stoarce" apa din aer, atat in interior, cat si afara. „Este prima data cand un laser a fost folosit pentru a condensa apa atat prin experimentele de laborator, cat si din atmosfera", spune Jérôme Kasparian, coautor al studiului, citat de „Science News".

Incercari din 1940

Oamenii de stiinta incearca sa construiasca nori artificiali din 1940, dar nu au reusit decat partial. Cea mai populara metoda, trimiterea unor particule de iodura de argint spre cer, se baza pe faptul ca picaturile de apa aveau nevoie de ceva care sa serveasca drept nuclee de condensare.

„Este exact la fel ca atunci cand faci dus cu apa fierbinte – umiditatea in baie este foarte mare, dar nu ploua", explica Kasparian. Picaturile de apa au nevoie de o suprafata pe care sa se condenseze, ca, de exemplu, oglinda din baie, un fir de praf sau de polen din atmosfera.

Cum functioneaza noua metoda

Bazandu-se pe modul prin care un aparat inventat in 1911 de fizicianul Charles Wilson produce ceata, echipa a incercat sa imite „ce se intampla intr-o camera Wilson", asa ca au tras cu un laser infrarosu intr-o „camera cu nori". Intai s-au format picaturi de 50 de microni in diametru, iar in trei secunde acestea au crescut la 80 de microni.

Echipa lui Kasparian a repetat experimentul pe cerul din Berlin. Nu au reusit sa vada norii cu ochiul liber, asa ca au folosit un al doilea laser. „A mers foarte bine si in atmosfera", a spus Kasparian, care crede ca laserele pot produce nori. „Daca se pot controla norii, implicatiile sunt foarte mari, atat pentru agricultura, cat si pentru alte sectoare economice", adauga el.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri