Datele despre calitatea plajelor si a apei marii pot fi consultate pe site-ul eoe.eea.europa.eu.Utilizatorii pot sa posteze comentarii despre calitatea apelor din anumite zone si pot da note plajelor din Europa.
Agentia Europeana de Mediu (EEA) si aplicatia „Water Watch” a portalului „Eye on Earth” dezvoltat de Microsoft ofera milioanelor de europeni care vor sa-si petreaca vacantele la mare date privind calitatea apei pentru scaldat.
EEA are acces la peste 22.000 de puncte de monitorizare din toata Europa. Utilizatorii se pot informa, dar pot, de asemenea, oferi informatii asupra plajelor si a apei din anumite zone. Ei pot da note privind calitatea apei, pot posta comentarii, poze si capturi de pe camera web.
Probleme pe cateva plaje romanesti
Potrivit portalului, doar doua dintre plajele de pe litoralul romanesc au primit calificative slabe din partea EEA. Plajele Jupiter 4 si Zona Parc nu indeplinesc standardele EEA. In plus, utilizatorii portalului au identificat probleme si pe plajele Navodari 2, Debarcader, Belona, Forum, Zona I, Jupiter 3 si Mangalia.
„«Eye on Earth» dovedeste ca tehnologia are posibilitatea de a ajuta guvernele si indivizii sa afle ceea ce se intampla cu mediul lor. Combinand datele despre mediu cu tehnologia hartilor, oamenii pot fi pusi la curent cu schimbarile care intervin. Cu aceasta noua aplicatie, oamenii vor fi informati si capabili sa intreprinda masuri care sa asigure un mediu mai curat”, a precizat Rob Bernard, responsabilul pentru strategiile de mediu de la Microsoft.
In cazul Lituaniei, al Maltei, al Portugaliei, al Scotiei si al Sloveniei, informatiile pot proveni de la teste efectuate cu doar cateva zile in urma.Portalul „Eye on Earth” a fost lansat anul trecut. Agentia Europeana de Mediu si Microsoft planuiesc sa dezvolte in urmatorii ani portalul „Eye on Earth“ prin adaugarea unor noi setari privind informatiile despre mediu.