Adevarul: Groapa de gunoi ilegala in Valea Jiului

Zeci de camioane vin zilnic sa descarce deseurile la groapa de gunoi care a fost inchisa oficial la inceputul anului. Edilii localitatilor care aduc gunoiul langa Petrila, judetul Hunedoara, neaga evidentele si contrazic martorii, sustinand ca se lucreaza doar la inchiderea fostei gropi.

Saptamana trecuta, reporterii au surprins mai mult de 10 camioane ce transportau deseuri si descarcau gunoaiele la groapa de la Petrila in mai putin de doua ore Fotoi: M. Ganju
Inchisa definitiv la inceputul acestui an, conform obligatiilor asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, groapa de gunoi de la Petrila continua sa fie folosita.

Sfidand orice lege in materie de protectia mediului, autoritatile din Petrosani si din Petrila trimit tot aici deseurile menajere din cele doua localitati. Masinile cu gunoi descarca zilnic in groapa ilegala, pentru ca edilii locali nu s-au invrednicit sa construiasca deponeuri ecologice, vazute ca solutie pentru depozitarea deseurilor.

Amenzi contestate

Nici macar amenzile aplicate de Garda de Mediu nu i-au determinat pe primari sa gaseasca o solutie, sanctiunile primite in urma cu doua luni fiind contestate atat de autoritatile din Petrosani, cat si de cele din Petrila.

Astfel, pe furis, groapa functioneaza ilegal de sase luni, cu buna stiinta a edililor celor doua orase, care sustin vehement ca nu incalca legea. In numai doua ore, s-au facut mai mult de 10 transporturi de gunoi din cele doua localitati.

„Se lucreaza la depozitul ecologic“

In ciuda evidentelor, edilii locali sustin contrariul. Viceprimarul din Petrila, Constantin Ramascanu, se incurca in declaratii si spune ca e convins ca gunoiul e dus la groapa orasului, oficial inchisa, cu scopul „de a se amenaja deponeul ecologic“.

Realizand ca ceea ce sustine frizeaza absurdul, edilul revine asupra declaratiei. „Se lucreaza momentan la inchiderea gropii de gunoi. Din cate am inteles eu, din ce am intrebat eu in primele zile, stiu ca se lucreaza la construirea primei celule. Acest lucru face parte din procesul tehnic de realizare a gropii ecologice de gunoi. Asta este ce-am aflat. Eu inca n-am ajuns acolo, zilele astea insa ma voi duce.

Ei gunoiul asta il folosesc la celula asta, dar ce inseamna acea celula … Vreau sa vad cu ochii mei. Cand am cerut niste date, mie mi s-a spus ca se lucreaza la celula. Nu stiu daca se foloseste gunoiul la treaba asta. Vreau sa verific, sa nu spun minciuni“, spune viceprimarul orasului Petrila.

„Groapa e in proces de inchidere

Groapa de la Petrila nu ar trebui sa mai fie folosita

In acelasi registru poate fi incadrat si raspunsul venit din partea viceprimarului orasului Petrosani, Claudiu Cornea.

Edilul sustine cu vehementa ca la groapa de gunoi din Petrila nu mai ajunge niciun transport de deseuri menajere din Petrosani.

„Groapa de gunoi de la Petrila este in proces de inchidere. Avem acolo un buldoexcavator ce imprastie pamantul, dar nu se depoziteaza gunoi acolo. Gunoiul care se ducea la Petrila este dus la Vulcan“, afirma viceprimarul Petrosaniului. De cealalta parte stau insa dovezile ce nu lasa urma de indoiala, respectiv zecile de camioane pline cu deseuri, ce vin si descarca la groapa. Mai mult decat atat, marturie stau vorbele localnicilor din cartierul Parang, din apropierea gropii.

Obligatii europene

Groapa de gunoi de la Petrila trebuie inchisa, nu doar pe hartie, ca urmare a obligatiilor asumate de Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

Solutia pentru depozitarea gunoaielor atat din cele doua orase care continua sa aduca deseurile aici – Petrila si Petrosani, cat si pentru alte patru localitati din Valea Jiului consta in construirea unui deponeu ecologic, care sa respecte normele europene in materie de protectie a mediului.

Gunoaiele, arse imediat dupa descarcare

Pentru a sterge urmele ilegalitatilor, s-a recurs la o alta ilegalitate. Imediat dupa ce sunt descarcate, mormanele de gunoaie sunt incendiate, ca si cum nu ar fi suficient ca polueaza solul si panza freatica.

„In fiecare zi suntem sufocati de fumul de la groapa de gunoi. E asa de ani de zile si nu stiu de ce nu ar mai fi si anul acesta la fel. Nu intereseaza pe nimeni ca nu mai putem nici macar sa ne uscam hainele in balcon, mai ales seara, cand vine tot fumul peste oras“, spune Maria N., o localnica din Petrila. Pe izlazul din apropierea gropii de gunoi oamenii obisnuiesc sa-si duca animalele la pascut.

„Ne mor vacile“

Localnicii sunt disperati si spun ca, din cauza gunoaielor, le mor vitele. „Zi de zi vin aici cu vitele, pentru ca e izlazul comunal. Vad masinile cum urca, chiar daca e ilegala groapa. Eu am facut plangere la domnul primar de nenumarate ori. Uitati ce pasc vacile noastre «ecologice»: gunoaiele astea. Asta e pasunea noastra comunala si puteti vedea ce pasc vacile noastre aici. Am scos odata un prosop dintr-o vaca. Aici mi-a murit o vaca adusa din Targu Mures, din cauza gunoaielor“, povesteste Ilie Popescu, un alt localnic din zona.

Tot el vorbeste si despre lesurile care sunt aduse la groapa de la Petrila. „Sunt aduse aici resturi de la animale, ce mai ramane din ele dupa ce sunt sacrificate. Macar de le-ar duce pana-n groapa, dar le lasa si aici, in drum“, mai spune Ilie Popescu.

Oamenii raman insa cu problemele lor si cu eventualele plangeri pe care le trimit alesilor, fara a primi ­vreun raspuns sau vreo speranta ca situatia se va rezolva.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri