Locuitorii orasului francez Lyon aduna gunoaiele din parcuri cu ajutorul carutelor. Francezii s-au lansat, de doi ani de zile, in operatiunea „Calul“, pentru diminuarea gazelor cu efect de seradin localitate.
Luc Delas, impreunacu membrii asociatiei sale, Equiterra, militeazade cativa ani buni in favoarea folosirii cailor de tractiune pentru rezolvarea treburilor „casnice“ din oras. Iar de mai bine de un an, lucrurile chiar au inceput sase miste.
Administratorii orasului francez, ce numarapeste douamilioane de locuitori in zona metropolitana, utilizeazacaii de tractiune pentru curatarea gunoaielor din parcuri, potrivit cotidianului „Le Figaro“.
Eficient precum o masina
Privitainitial cu scepticism, ca pe un demers rudimentar, administratorii orasului vad acum reintoacerea la cal ca pe o solutie pentru viitor.
„Safim bine intelesi, este, cu siguranta, vorba despre o nisa. Dar astazi, odatacu dezvoltarea conceptului de dezvoltare durabila, este momentul sareintroducem energia cailor“, spune Luc Delas.
Astfel, deseurile care se adunain parcul „Tête d’Or“, unde se plimbazilnic, pe timpul verii, aproape 60.000 de oameni, sunt colectate cu ajutorul cailor de tractiune.
Nu ramane nici macar o frunzamoartain urma lor. Lyon este unul dintre putinele orase din Franta a carui directie pentru spatiile verzi a obtinut ISO 14001, certificat de bunapracticain ceea ce priveste siguranta si protectia mediului.
„Calul de tractiune este la fel de eficient precum o masina, iar in ceea ce priveste costurile, este extrem de ieftin“, spune Gilles Burna, adjunct pe probleme de urbanism si spatii verzi in orasul francez. In plus, in zonele aglomerate ale Lyonului, turistii sunt plimbati cu caleasca. Deja, peste 30 de comune s-au lansat in aventura „Calul“.
Odatacu introducerea taxei pe dioxidul de carbon, reprezentantii asociatiei Equiterra estimeazacatot acest „mars“ al cailor va fi din ce in ce mai apreciat. Argumentul: folosirea unui cal pentru colectarea deseurilor, in locul unui camion, duce la o scadere cu 35% a emisiilor de dioxid de carbon din oras. Emisiile poluante ar putea scadea cu 40% dacaanimalele ar fi utilizate si la operatiunile de intretinere a spatiilor verzi.
Miscarea va lua amploare
La inceput, consilierii municipali s-au aratat sceptici cu privire la aceastainitiativa. Acum, in schimb, colectivitatile ce au apelat la aceastamasurasunt extrem de entuziaste.
„Suntem deja victimele propriului nostru succes“, marturiseste Edwige Franzetti, adjunct la primaria din comuna francezaMaxéville, unde „echibusurile“ scolare au cucerit copiii, dar si pe parintii acestora. Prin urmare, elevii sunt transportati la scoalaintr-o caleascatrasade cai, si nu cu autobuze poluante.