Eticheta ecologica europeana identifica produsele si serviciile ce respecta sanatatea umana si mediul inconjurator. La nivel european, numai 3.000 de produse si servicii au dreptul de utilizare a ecoetichetei.
Eticheta ecoeuropeana
Un raport al eurodeputatei Salvatore Tatarella, citat de cotidianul francez „Le Monde“, scoate in evidenta motivele esecului: birocratia, confundarea cu etichetele nationale si taxele de certificare mult prea ridicate pentru intreprinderile mici. De aceea, Parlamentul European a votat un proiect care sa modifice aceste reglementarile.
Dreptul de utilizare a etichetei ecologice europene costa mult. Jacques Faudin, directorul intreprinderii HTS Bio, a declarat ca a investit 20.000 de euro pentru ca pe cele sase categorii de detergent pe care le produce sa poata fi aplicata ecoeticheta europeana.
Ea spune ca intreprinderile care incearca sa merga pe acest drum ar trebui sa primeasca niste subventii. In acest sens, proiectul Parlamentului European propune o scadere a costurilor de certificare pentru intreprinderi.
In plus, marimea intreprinderii va fi luata, de asemenea, in calcul. In Romania, o firma de textile, una de saltele de pat si doar o unitate de cazare au dreptul de a folosi eticheta ecologica europeana.