Ambasada Marii Britanii a furnizat, in exclusivitate pentru „Adevarul“, cele mai noi concluzii cu privire la efectele incalzirii globale
„Incalzirea globala nu afecteaza doar ursii polari, asa cum multi sunt tentati sa creada. Este o problema majora ce influenteaza accesul la resurse vitale si care poate avea consecinte extrem de grave chiar asupra relatiilor dintre guverne“, sustine ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett.
Daca analizam situatia Europei de Sud-Est, se pot observa trei riscuri majore la care este supusa populatia din aceasta regiune in conditiile in care temperatura medie globala ar creste cu 4 grade Celsius: secete frecvente, scaderea dramatica a resurselor de apa si izbucnirea unor incendii devastatoare. Schimbarile cauzate de incalzirea climei sunt detaliate de catre cercetatorii britanici la nivel global.
Padurea amazoniana
Mari suprafete din padurea amazoniana ar putea disparea fie din cauza secetei, la care vegetatia nu ar mai face fata, fie din cauza extinderii unor incendii. Aceste consecinte depind in cea mai mare parte de cat de mult se vor reduce precipitatiile anuale din bazinul fluviului Amazon.
Cresterea nivelului apei
Zonele joase de coasta vor deveni extrem de vulnerabile la inundatii. Pentru ca populatia este foarte densa in aceste regiuni, iar biodiversitatea, agricultura si infrastructura de aici sunt foarte importante, impactul va fi unul dramatic.
Inundatiile cauzate de cresterea nivelului marii ar putea genera disparitia unor suprafete intinse de pamant si de terenuri agricole, precum si a rezervelor de apa potabila. Migratia fortata a multor oameni va fi inevitabila.
Resursele de apa
In contextul cresterii demografice accelerate, exceptand incalzirea climei, in 2080 aproape 3 miliarde de oameni dintr-o populatie globala de 7,5 miliarde ar putea trai in zone cu acces limitat la apa (mai putin de 1.000 de metri cubi pe cap de locuitor in fiecare an).
Prin reducerea semnificativa a rezervelor de apa din rauri insa, schimbarea climei ar insemna lipsa apei pentru aproximativ un miliard dintre cele 3 miliarde de oameni.
Productia Agricola
Schimbarea climei genereaza scaderea productivitatii agricole si implicit a productiei de alimente. Astfel se poate amplifica inechitatea, la nivelul consumului, intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. In acest context, sute de milioane de oameni de pe Glob risca sa moara de foame. In 2050 ar putea fi cu peste 24 de milioane mai multi copii subnutriti.
Ciclul de carbon
La o temperatura medie globala cu 4 grade Celsius mai mare, concentratia dioxidului de carbon din aer ar putea sa creasca cu peste 70%. Cu cat procesul de reducere a emisiilor de carbon este intarziat, cu atat stabilizarea concentratiei de CO2 va fi mai dificila.
Consecintele asupra Romaniei
Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii, sustine ca atat inundatiile masive, cat și secetele prelungite din ultimii ani arata deja existenta unor dezechilibre majore ale climei.
„Scaderea treptata a cantitatii de precipitatii a pus in pericol de deșertificare aproape 30% din teritoriul Romaniei. Acest lucru trebuie privit in perspectiva, in conditiile in care, in ultimii 40 de ani, aproape jumatate din terenurile arabile din lume au devenit neutilizabile din cauza secetei. Creșterea temperaturii nu va insemna doar agravarea acestor probleme, ci și greutati in asigurarea hranei și a accesului la sursele de apa sau valuri de migratie masiva“, adauga el.