Adevarul: Cum stiu rusii sa se joace de-a Dumnezeu

Porcii nu pot zbura inca, dar autoritatile din Rusia si din China pot schimba clima. Primarul Moscovei le-a promis locuitorilor o iarna fara zapada si a gasit metode sa actioneze in cer. O pulbere artificiala raspandita de avioane prin norii din jurul capitalei ruse va face sa ninga doar in afara orasului, ca sa nu se mai cheltuiasca bani pentru deszapezire.

Iarna aceasta nu va ninge la Moscova, aflata in general sub zapada din noiembrie pana in martie. Primarul capitalei ruse, Iuri Lujov, sustine ca, astfel, traficul si calitatea vietii se vor imbunatati. Aviatia rusa va pulveriza pudra de ciment, gheata deshidratata sau iodura de argint in atmosfera in perioada 15 noiembrie – 15 martie, potrivit lui Lujov. Substanta chimica va fi raspandita deasupra norilor inainte de a ajunge in capitala, ceea ce va face sa ninga doar in suburbii.

Valoarea totala a operatiunii in cursul acestei ierni va fi de circa sase milioane de dolari, aproximativ jumatate din cat cheltuieste in general Moscova pentru a deszapezi drumurile.

Suburbiile vor fi inundate

Pana in prezent, principala obiectie la plan a venit din suburbiile capitalei, care vor fi inundate daca acesta va fi implementat. Alla Kacean, ministrul Ecologiei pentru regiunea Moscovei, a anuntat ca propunerea urmeaza sa fie analizata de experti in mediu si discutata cu populatia inainte de a fi pusa in aplicare. Ecologistii resping vehement masurile pe care vrea sa le ia primarul pentru o iarna fara zapada. Studiile internationale referitoare la “semanarea” norilor arata ca substantele chimice folosite pentru generarea acestui fenomen ar putea afecta atat organismul uman, cat si ecosistemele.

Primarul Moscovei are antecedente

Aceasta nu ar fi prima data cand Iuri Lujov se joaca de-a Dumnezeu. In 2002, el a condus proiectul de a inversa cursul raului Ob prin Siberia, pentru a ajuta la irigarea solurilor vecinilor Rusiei din Asia Centrala. Desi proiectul nu a avut chiar rezultatele scontate – oamenii de stiinta explicasera ca este imposibil -, de aceasta data, Lujkov spune ca nu are cum sa esueze.

De asemenea, inaintea principalelor doua sarbatori din oras – Ziua Victoriei, din mai, si Ziua Orasului, din septembrie – aviatia, care are nevoie de bani, este platita pentru a se asigura ca nu ploua.

Cu un buget local de 40 de miliarde de dolari pe an (mai mare decat al New Yorkului), Moscova isi poate permite cu usurinta 2-3 milioane de dolari pentru a tine cerul albastru cand spectatorii se uita la tancurile si lansatoarele de rachete care defileaza in Piata Rosie. Anul acesta, aviatia va intampina o noua provocare: iarna rusa.

Fenomen cu istorie

„Semanatul“ norilor nu este o inventie noua. Meteorologul american Vincent Schaefer a descoperit in 1946 cum poate fi creat fenomenul. El a incercat sute de substante care sa stimuleze formarea precipitatiilor pana sa gaseasca solutia atat de simpla ce i-a adus succesul: cunoscuta gheata artificiala. Rusii n-au fost singurii care au „semanat“ nori in ultima decada. Chinezii s-au asigurat prin acelasi proces ca la Jocurile Olimpice de la Beijing din vara lui 2008 nu va ploua. Statele Unite ale Americii sau Australia sunt alte tari care au incercat sa schimbe clima.

spot_img

Ultimele știri