Adevarul: Care sunt pozitiile liderilor lumii privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Summitul de la Copenhaga, la care participa 192 de sefi de stat din intreaga lume, are drept scop incercarea de a se ajunge la un acord in scopul inlocuirii Protocolului de la Kyoto, care expira in 2012, scrie BBC News.

China

Oficialii de la Beijing vor ca statele bogate sa rduca emisiile de dioxid de carbon cu 40% pana in 2020, comparativ cu 1990 si ca acestea sa aloce 1% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru a ajuta tarile mai putin dezvoltate sa se adapteze noilor cerinte prinvind emisiile de gaze cu efect de sera. "Tarile dezvoltate trebuie sa intinda o mana de ajutor statelor aflate in proces de dezvoltare in incercarea de a face fata schimbarilor climatice", a declarat presedintele chinez Hu Jintao. De asemenea, China cere Occidentului sa ofere tehnologie eco. Potrivit datelor organizatiilor internationale, China este principalul producator de gaze cu efect de sera.

Statele Unite

SUA au precizat ca sunt de acord cu reducerea cu 17% a emisiilor de dioxid de carbon pana 2020 fata de nivelul din 2005, ceea ce inseamna o reducere de patru procente fata de 1990. De asemenea, oficialii americani sustin ca economiile emergente, precum China, India, Brazilia si Africa de Sud, trebuie sa se angajeze intr-un proces mai activ de reducere a emisie a gazelor cu efect de sera.

SUA sunt cel de-al doilea poluator al lumii. "Intelegem gravitatea amenintarii reprezentate de incalzirea globala si suntem decisi sa actionam. Ne vom indeplini obligatiile catre generatiile viitoare", a precizat liderul de la Casa Alba, Barack Obama.

Uniunea Europeana

Liderii de la Bruxelles au acceptat o reducere a emisilor de dioxid de carbon cu 20% fata de nivelul din 1990 in urmatorii zece ani. Tintele propuse de oficialii europeni sunt ceva mai ambitioase. Bruxelles-ul cere statelor bogate sa reduca pana la 95% din emisile de gaze cu efect de sera in urmatorii 40 de ani.

UE recunoaste ca un mediu mai curat presupune si cheltuieli suplimentare, este vorba, mai exact de 150 de miliarde de dolari anual. Europa este responsabila pentru 11,8% din emisiile de gaze poluante la nivel global, fiind cel de-al mtreilea poluator al lumii.

India

"Tara cea mai vulnerabila privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este India" a afirma ministrul mediului de la Delhi, Jairam Ramesh. Autoritatile indiene sunt dispuse sa reduca cu pana la 25% emisiile de noxe in urmatorii zece ani, fata de nivelul de acum patru ani. La fel ca si China, cer ca statele bogate sa-siu reduca emisiile de gaze poluante cu pana la 40%. India este cel de-al saselea poluator al lumii.

Japonia

Autoritatile nipone conditioneaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu pana la 25% pana in 2020 fata de nivelul din 1990 de luarea unor masuri similare de celelate state dezvoltate. Cu toate ca oficialii de la Tokyo au precizat ca vor ca in zece ani sa fie eliberate in atmosfera cu 30% mai putine noxe, reprezentantii industriei se opun categoric stabilirii unei astfel de tinte. "Si statele in curs de dezvoltare ar trebui sa faca un efort suplimentar de reducere a gazelor cu efect de sera", a precizat primul ministru nipon Yukio Hatoyama.

Uniunea Africana

Precum China si India, statele africane vor un efort suplimentar din partea statelor dezvoltate pentru reducerea poluarii. De asemenea, vor sprijin financiar in valoare de 67 de miliarde de dolari anual pentru ca statele africane sa poata face fata noilor cerinte.

Statele din Golf

Statele din regiunea Golfului cer alocarea a circa 750 de milioane de dolari anual pentru finantarea cercetarii privind schimbarile climatice. Quatar si Abu Dhabi investesc masiv in tehnologie eco.

Micile insule

Amenintate de cresterea nivelului apei, care ar putea sa acopere multe dintre micile insule de pe glob, guvernele acestor state cer reducerea cu pana la 85% a emisiilor de gaze cu efect de sera in urmatorii cinci ani fata de nivelul din 1990.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri