Adevarul: Bruno Roche: „Nu-i poti cere Romaniei sa fie «premianta» la protectia mediului“

Adevarul: Cum a evoluat in ultimii ani perceptia bucuresteanului asupra calitatii apei de la robinet?

Bruno Roche: Apa de la robinet este potabila. Dar este adevarat ca unii bucuresteni sunt inca nemultumiti de calitatea apei, mai ales in blocuri, acolo unde retelele interioare sunt invechite.

Apa potabila livrata la contorul blocului este de buna calitate, dar se degradeaza in interiorul imobilelor. Singurul lucru pe care il putem face noi este sa-i convingem pe proprietari sa faca eforturi pentru reabilitarea tevilor interioare.

Aceasta este o problema generala in Romania, la fel ca si problema izolarii termice a locuintelor. In ceea ce priveste perceptia asupra calitatii apei, la primul sondaj pe care l-am facut in 2000, satisfactia consumatorilor era sub 50%. Astazi, s-a ridicat la 75%.

Francezii beau apa de la robinet?

Beau din ce in ce mai multa apa de la robinet pentru ca apa imbuteliata este scumpa. Sunt preocupati si de protejarea mediului, avand in vedere cantitatea de peturi care rezulta din consumul apei imbuteliate.

Va voi da un exemplu care va va face sa intelegeti acest aspect imediat: numarul doi in guvernul francez, dupa primul-ministru, este ministrul Mediului, care este ministru de stat.

Care credeti ca sunt cele mai mari probleme de mediu ale Romaniei?

Romania are probleme cu gestionarea deseurilor, cu energia, cu transportul, cu apa si canalizarea. Dar unei tari care a iesit din comunism acum 20 de ani nu-i putem solicita sa fie „premianta“ in materie de protectie a mediului.

Dar, prin aderarea la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa protejeze mediul. Are are anumite datorii fata de UE, dar are si drepturi, respectiv sa primeasca miliarde de euro de la UE. Dar tine de Romania sa faca proiecte pentru a obtine acesti bani.

Considerati ca Romania e capabila sa-si indeplineasca obligatiile de mediu?

Marea problema a romanilor este ca cei mai multi dintre ei sunt fatalisti si nu cred in tara lor. De ce cred eu in aceasta tara? Pentru ca am transformat o regie aflata la pamant intr-o societate profitabila cu romanii, nu cu 10 francezi cu micutele lor brate musculoase. Daca nu ar fi fost cei aproximativ 2.500 de romani alaturi de noi, nu am fi reusit.

Multi romani refuza sa faca economie la energie pe motiv ca in perioada comunismului au facut economie la toate. Ce parere aveti?

Ce pot sa raspund acestui aspect? In 1974, francezii s-au confruntat cu prima criza a petrolului. Atunci, toate campaniile sustineau ca in fiecare apartament, temperatura sa nu depaseasca 19 grade. Noi, de foarte multi ani, am fost invatati sa facem economie la apa si la energie.

Avem, prin urmare, o experienta mai lunga. Totul e o chestiune de vointa. Daca fiecare roman ar diminua temperatura in apartamente cu cateva grade, eu cred ca Romania ar putea fi independenta din punct de vedere energetic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri