Adevarul: Britanicii, acuzati ca musamalizeaza o catastrofa ecologica

Tragedia provocata in Africa de compania petroliera Trafigura a fost demascata de cotidianul „The Guardian“. Doua tone de hidrogen sulfurat, deversate intentionat in apele Coastei de Fildes, au imbolnavit zeci de mii de africani. 15 africani au murit, 70 au intrat in spital, iar mai mult de 100.000 de persoane au nevoie de consultatii medicale.

Compania petroliera britanica Trafigura a aruncat deseuri toxice in apele Coastei de Fildes in 2006. Zeci de mii de africani s-au imbolnavit si au avut nevoie de spitalizare, iar unii dintre ei au murit. In urma autopsiilor, 12 victime prezentau un nivel foarte ridicat de hidrogen sulfurat in organism, scrie „The Guardian”. Trafigura a sustinut in mai multe randuri insa ca deseurile sunt inofensive.

Cotidianul britanic a publicat recent documente tinute pana acum secrete, ce ilustreaza adevarata natura a deseurilor evacuate de compania petroliera in vestul Africii. Dezvaluirea acestor informatii contribuie la colapsul companiei care, timp de trei ani, a avut numeroase procese, incercand sa-si pastreze imaginea nepatata. Trafigura s-a oferit sa plateasca despagubiri pentru 31.000 de africani afectati de deseurile toxice, dar neaga in continuare ca ar fi propus aceste compensatii.

Avocatii companiei au amenintat constant orice persoana care a incercat sa-i contrazica. Astfel, ei au intentat un proces impotriva BBC, au cerut o dezmintire de la „The Times” si au cerut ca jurnalistii de la „The Guardian” sa stearga o serie de articole. Insa zeci de e-mailuri interne din cadrul companiei petroliere au fost facute publice.

Acestea demonstreaza ca angajatii companiei britanice au stiut de la inceput ca deseurile ce urmau sa fie evacuate in vestul Africii erau foarte periculoase si ca operatiunea planuita de ei era ilegala. Acestia ar fi putut scapa de deseuri si printr-o alta metoda, insa una mai costisitoare. In plus, Trafigura chiar spera sa obtina un profit de sapte milioane de dolari, cumparand petrol contaminat cu sulf din Mexic, ce ar fi urmat sa fie aruncat in vestul Africii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri