Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a afirmat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca investitorii proiectului minier de la Rosia Montana ar fi putut sa-si deruleze afacerea in asa fel incat sa nu fie stramutata localitatea.
"Problema mea de fond legata de Rosia Montana este ca in momentul in care statul roman a admis ca este interesat de acest proiect trebuia sa spuna ce face cu localitatea. Statul trebuia sa spuna investitorilor sa rezolve afacerea in asa fel incat sa nu fie stramutata localitatea", a afirmat Borbely, citat de Agerpres.
Ministrul Mediului a afirmat ca nu este de acord nici cu abordarea companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care a cumparat multe case din zona, iar locuitorii au fost stramutati in cartiere noi, construite tot de investitorii canadieni.
"Nu trebuia sa se ajunga in situatia in care RMGC sa mearga din casa in casa si sa stramute localnicii in cartiere noi. Zona Rosia Montana este una de patrimoniu. Practic, investitorii au vrut sa ne puna in fata faptului implinit", a punctat Laszlo Borbely.
Borbely a mai spus ca proiectul de la Rosia Montana nu poate merge mai departe pana nu exista un nou certificat de urbanism, iar parlamentul este "singurul care poate spune da sau nu cianurilor in Romania".
Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a investit, pana in prezent, 400 milioane de dolari in afacerea cu aur din Romania. Compania canadiana si-a propus sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint de la Rosia Montana, echivalentul a 20.000 de lingouri.
Pentru tratarea aurului extras urmeaza sa fie folosita, zilnic, o cantitate de 40 de tone de cianura.
In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.
Ieri a avut loc un seminar organizat in Parlamentul European cu tema exploatarii aurului de la Rosia Montana. La dezbatere nu a fost invitat niciun oponent al proiectului Rosia Montana.