Temperaturile tot mai ridicate le permit speciilor care cresc in tarile calde sa reziste in Romania. In gradinile din Timisoara sunt arbori de cauciuc si de vanilie. Arborii exotici suporta insa cu greu variatiile mari de temperatura de la vara la iarna caracteristice climatului de la noi.
Banatenii au inceput sa creasca in gradinile lor bananieri, arbori de cauciuc, lamai, cactusi ori arbori de vanilie. Doi adolescenti, de 19 ani, din Timisoara se numara printre banatenii pentru care ingrijirea plantelor exotice a devenit o activitate curenta. Raul Constantinescu si Cezar Fleseriu, se mandresc astazi cu o gradina impanzita de bananieri. Unul dintre arbori are deja cinci metri lungime, cu frunze de 2,5 metri si cu diametrul la baza trunchiului, de 30 centimetri.
„Desi toti bananierii nostri se dezvolta bine, acesta pur si simplu nu s-a mai oprit. Avem mare grija de ei. Inainte de venirea iernii ii acoperim cu saci, infasurati in frunze si punem peste trunchiuri butoaie. In aprilie dam jos butoiul, iar in iunie are deja frunze noi”, a explicat Raul Constantinescu.
Gradina celor doi este populata de sapte palmieri. Dupa ce se usuca, fiecare mai da nastere altor zece pui de banan.
Arborii nu fac inca destule fructe
„Singurul dezavantaj al acestor arbori consta in faptul ca, la scurt timp dupa ce fac fructe, se usuca si mor”, a spus Cezar Fleseriu.
De peste un an si jumatate insa bananierul imens „refuza” sa faca banane. Culturile de bananieri merg foarte bine, dar cei doi timisoreni nu s-au oprit aici. Ei nu s-au sfiit sa incerce sa cultive si plante precum arborele de vanilie sau chiar arbori de cauciuc. „Vreau sa incerc sa cresc si lamai, am deja cateva seminte”, a mai apus Raul Constantinescu.
Pentru moment insa, clima a favorizat doar cresterea spectaculoasa a plantelor exotice. Productivitatea este un dezavantaj. „Nu prea cresc foarte multe banane si sunt destul de verzi atunci cand totusi apar cateva”, a adaugat Cezar.
Biologul Nicolae Galdean, decanul Facultatea de Ecologie din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti, sustine ca bananierii fac parte dintr-o specie foarte sensibila, salbatica la origini, care pentru a face fructe multe si bune trebuie intretinuti mereu prin altorire cu hibrizi inalt productivi. Specialistii pe probleme de clima sau de mediu confirma faptul ca incalzirea globala a adus un avantaj banatenilor iubitori de plante exotice.
„Principalul motiv pentru care se pot vedea acum bananieri si alte plante exotice in gradinile timisorenilor este chiar incalzirea globala. De exemplu, cunosc un caz al unui timisorean care a plantat rodii in gradina sa“, a declarat Vasile Ciupa, directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.
Migratia spre nord
Incalzirea globala va avea mai multe consecinte asupra biodiversitatii, potrivit studiilor. In acest context, speciile exotice vor putea migra si se vor putea extinde de la tropice spre nord, deoarece schimbarile climatice vor creea si in alte zone conditii potrivite plantelor si animalelor care in mod uzual nu cresc decat in zonele calde.
Bambus in Capitala
Biologului Nicolae Galdean precizeaza ca specii de arbori exotici cresc si in alte zone ale tarii. Smochini se gasesc in Bucuresti, Bistrita sau in localitatea Sfantu Gheorghe din Delta Dunarii. Acestia sunt insa intretinuti in microclimate speciale, ferite de vant. Bucurestenii mai cresc si alte specii provenite din zonele calde cum este bambusul sau papirusul.
Palmierii de la Mamaia nu au rezistat
Nicolae Galdean, decanul Facultatii de Ecologie din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti, spune ca posibilitatea de a creste in Romania arbori specifici regiunilor calde nu trebuie asociata deocamdata cu incalzirea globala. Cu toate acestea, Galdean spune ca trebuie sa avem rabdare in ceea ce priveste cresterea plantelor exotice in Romania pentru ca, in timp, aceste variatii ar putea sa se reduca.
„Din punctul meu de vedere, vremea este cea care se schimba, nu clima. Nu stiu in ce masura cresterea bananierilor ar avea succes la noi. E o specie foarte sensibila, ce nu suporta variatiile mari de temperatura specifice climatului de la noi. Amintiti-va de palmierii plantati in necunostinta de cauza pe litoral”, precizeaza Galdean.
Daca dupa o vara cu temperaturi maxime de 40 de grade urmeaza o iarna cu minime de minus 20 de grade, plaja de variatie a temperaturii ajunge la 60 de grade, in conditiile in care climatul tropical este caracterizat de o plaja de variatie de doar 20 de grade. „ Este suficient sa vina o iarna foarte rece ca acei bananieri sa dispara”, adauga specialistul.
Referitor la teoria conform careia plantele migreaza de la tropice inspre nord, in contextul incalzirii climei, biologul crede ca intotdeauna a existat o tendinta de extindere a speciilor puternice.
„In momentul in care gasesc conditii favorabile, aceste plante nu vor decat sa se prolifereze. Trebuie sa mai treaca un timp pana cand oamenii de stiinta sa poata spune cu certitudine ca variatiile de temperatura sunt tot mai mici si ca da, putem vorbi de schimbari climatice”, conchide Galdean.