O societate norvegiana va inaugura in cateva zile prima centrala ce produce curent prin amestecarea apei dulci luate din fiordul Oslo cu apa sarata din Marea Nordului. Pentru a aprinde un bec nu va mai fi nevoie de petrol sau de uraniu. Apa poate deveni sursa inepuizabila de energie curata.
Hurum, Norvegia. In cateva zile, acest oras mic situat la aproximativ 50 de kilometri de Capitala, va fi teatrul unei premiere mondiale. Un prototip de centrala electrica ce combina apa sarata din Marea Nordului cu apa dulce din fiordul Oslo va crea energie pentru a aprinde becurile sau televizoarele din casele oamenilor.
Dupa doi ani de eforturi, norvegienii de la societatea Statkraft construiesc prima uzina electrica ce functioneaza prin osmoza, adica prin imbinarea a doua lichide cu concentratii diferite de salinitate. Principiul de functionare este foarte simplu: doua rezervoare, unul cu apa dulce si celalalt cu apa sarata, sunt separate printr-o membrana poroasa.
„Se creeaza astfel o forta de transfer, deoarece concentratiile in sare a doua lichide in contact, tind ca spontan sa se elibereze“, explica Gérlad Pourcelly, directorul Institutului European pentru Membrane, citat de revista de specialitate „Science&Vie“. Energia rezultata din acest transfer poate fi recuperata.
Proces supravegheat continuu
Uzina norvegiana colecteaza apa sarata si apa dulce prin intermediul unor tuburi subterane ce ulterior umplu doua rezervoare, separate de o membrana. Aici se petrece totul: lent, dar sigur, apa dulce trece prin membrana catre rezervorul cu apa sarata.
Acesta este un flux pe care inginerii il controleaza continuu. „Ei inchid compartimentul cu apa sarata pentru ca acesta sa aiba un volum fix. Prin urmare, presiunea este cea care creste, si nu volumul de apa“, explica Stein Erik Skilhagen, responsabilul de proiect la Statkraft. Aproape toata apa dulce este transferata prin membrana catre rezervorul cu apa sarata. Apa sub presiune este apoi impinsa catre o turbina inainte ca lichidul sa fie aruncat in mare.
Spre deosebire de sursele de energie eoliana ce depind de fluctuatiile meteorologice, imbinarea apei dulci cu apa sarata este un proces ce nu iroseste resursele: odata folosita, apa este aruncata in estuar, reintrand astfel in circuit. Prin urmare, e vorba despre un sistem fiabil, o sursa de energie total regenerabila, dar care, deocamdata, are un dezavantaj: productivitatea scazuta de electricitate.
Prototipul Statkraft va produce doar doi megawati, ceea ce inseamna necesarul de energie pentru mai putin de o mie de locuinte. Norvegienii insa vor sa demonstreze ca principiul functioneaza si cauta sa imbunatateasca sistemul. Ei intentioneaza sa construiasca o centrala-pilot, in 2015, capabila sa produca 25 de megawati. De aceasta data insa, pentru a alimenta cu energie 10.000 de locuinte.