Mancarea ecologica nu are beneficii nutritionale sau de sanatate mai mari decat cea conventionala, potrivit unui studiu publicat zilele acestea.
Produsele bio, mult mai scumpe, dar la fel de nutritive ca si cele conventionale
Cercetatorii de la Scoala londoneza pentru Igiena si Medicina Tropicala spun ca toti consumatorii platesc preturi mai mari pe alimentele ecologice pentru asa-zisele beneficii de sanatate. S-a creat astfel o piata a produselor bio estimata, in anul 2007, la 48 de miliarde de dolari. Alimentele bio sunt vandute si la preturi de trei ori mai mari decat cele conventionale.
Studierea a peste 150 de documente stiintifice publicate insa in literatura de specialitate in ultimii 50 de ani arata ca nu exista diferente semnificative. „Intre produsele alimentare organice si cele convetionale exista un mic numar de diferente in continutul nutritiv, dar nu are relevanta in ceea ce priveste sanatatea publicului“, a spus Alan Dangour, unul dintre autorii raportului.
„Cercetarea noastra sustine ca nu exista niciun argument pentru a afirma ca sunt diferente majore intre alimentele biologice si cele conventioanle pe baza superioritatii nutritive“, a adaugat el. Rezultatele cercetarii au fost coordonate de reprezentantii Agentiei britanice pentru Standardele Alimentelor.
Vanzarea de produse organice a scazut pe unele piete, inclusiv pe cea britanica, pe fondul crizei economico-financiare. Datele Asociatiei Soil aratau, in aprilie anul acesta, ca in Marea Britanie, vanzarile de produse organice au crescut in 2008 cu doar 1,7 procente, in conditiile in care cresterea medie anuala in anii din urma se situa la aproximativ 26 de procente.