A inceput sesiunea a treia pentru POS Mediu privind protectia naturii

Ministerul Mediului a lansat, luni, cea de-a treia sesiune de selectie de proiecte in domeniul protectiei naturii din cadrul Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) privind “Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”, incluse in Axa Prioritara 4, anunta Agerpres.

Potrivit unui anunt postat pe propria pagina de internet a Ministerului Mediului, proiectele finantate in acest sector vizeaza asigurarea unui management corespunzator al ariilor protejate, stoparea degradarii biodiversitatii si a resurselor naturale, si mai ales managementul site-urilor Natura 2000.

Data limita de transmitere a proiectelor este 25 ianuarie 2010, orele 16:00. Ghidul Solicitantului elaborat cu aceasta ocazie Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu prevede ca in cazul in care proiectul vizeaza o arie protejata a carei intindere depaseste granitele unei regiuni, solicitantul poate depune cererea de finantare la Organismul Intermediar din regiunea in care se afla sediul administratiei ariei naturale protejate.

De asemenea, daca aria vizata de proiect nu are constituita structura de administrare/custodie, iar intinderea acesteia depaseste granitele unei regiuni, solicitantul va depune cererea de finantare la acelasi Organism din regiunea pe teritoriul careia se afla cea mai mare suprafata a ariei naturale protejate pentru care se solicita finantare.

POS Mediu este documentul strategic de referinta in baza caruia se finanteaza din fonduri europene proiecte prioritare de mediu in perioada 2007-2013. Pentru Axa Prioritara 4 contributia financiara a Uniunii Europene (UE) poate ajunge pana la 80% din valoarea eligibila a proiectului, cofinantarea de 20% fiind asigurata din bugetul national.

Programul va contribui la indeplinirea obligatiilor Romaniei in sectorul de mediu, oferind oportunitati de investitii in toate regiunile tarii. Romania trebuie sa asigure implementarea retelei ecologice Natura 2000, in conformitate cu prevederile Directivelor UE privind Pasarile si Habitatele, sa pregateasca masuri relevante de protectie pentru siturile de importanta comunitara si sa asigure starea favorabila de conservare prin aplicarea unor masuri adecvate de management/protectie.

Conform documentului citat, desemnarea siturilor Natura 2000 trebuie finalizata pana in 2010. La ora actuala, lista siturilor Natura 2000 din Romania cuprinde un numar de 401 locatii, din care 273 (pe 13,2% din suprafata tarii) aprobate prin Ordinul nr. 1964/2007 al ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, si alte 108 (pe 12%) aprobate prin HG nr. 1284/2007 privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 739 din 31 octombrie 2007.

La nivel national, ariile naturale protejate de interes national si comunitar ocupa aproximativ 19 la suta din teritoriu. Fondurile alocate pentru finantarea proiectelor din Axa prioritara 4 a POS Mediu – “Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii”, in perioada 2007-2013, se ridica la aproximativ 215 milioane euro, din care 172 milioane euro reprezinta finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si aproape 43 milioane euro cofinantare de la bugetul de stat.

spot_img

Ultimele știri