A fost lansat satelitul care monitorizeaza grosimea ghetarilor

Satelitul Cryosat 2, construit cu scopul de a studia banchizele si ghetarii de pe Terra, lansat cu succes joi, cu ajutorul unei rachete rusesti Dniepr, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, este un instrument esential pentru intelegerea fenomenului de incalzire globala, informeaza AFP, citat de Mediafax.

Cryosat 2, care masoara cu mare precizie altitudinea ghetarilor continentali si grosimea banchizelor polare, inlocuieste satelitul CryoSat 1, a carui lansare a esuat in 2005.

Pe 8 octombrie 2005, plasarea pe orbita a acelui satelit a esuat din cauza unei probleme tehnice a unuia dintre motoarele rachetei Rockot, conducand la prabusirea in Oceanul Arctic a satelitului Cryosat 1, considerat o "bijuterie stiintifica", ce a costat aproximativ 140 de milioane de dolari.

Lansarea de joi a satelitului Cryosat 2 a fost, insa, un adevarat succes: lansat la ora 13.57 GMT, satelitul s-a desprins, asa cum era prevazut, de lansatorul sau, la un sfert de ora de la decolare, au precizat reprezentantii Agentiei spatiale europene (ESA).

Cryosat este cel de-al treilea satelit ce face parte din programul spatial numit "Planeta vie", dupa GOCE – lansat pentru a cunoaste forma exacta a Pamantului, prin masurarea campului gravitational si SMOS – care monitorizeaza umiditatea solurilor si salinitatea oceanelor.

Studierea procesului de topire a gheturilor polare reprezinta o miza majora pentru a intelege mai bine fenomenul de incalzire globala.
Oamenii de stiinta dispun deja de cateva date punctuale si de anumite masuratori efectuate de alti sateliti, precum Envisat, dar niciunul dintre satelitii actuali nu are ca obiectiv principal monitorizarea atenta a banchizelor polare.

Reflectand lumina Soarelui, imensele intinderi albe de gheata limiteaza cantitatea de caldura absorbita de Terra. Banchiza actioneaza, totodata, ca un agent de izolare, reducand considerabil schimburile termice dintre ocean si atmosfera.

Topirea calotelor polare determina cresterea nivelului marilor si oceanelor intr-un ritm care a trecut de la 1,8 milimetri / an la 3 milimetri / an in ultima jumatate de secol.

Cryosat 2, care va transmite primele date stiintifice in aceasta vara, va survola Terra la o altitudine de 720 de kilometri, are o greutate de 700 de kilograme si o durata de viata de trei ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri