50% din poluarea cu nitrati din Romania provine din agricultura

Romania se confrunta cu probleme severe de poluare cu nitrati, una dintre cele mai periculoase si dificil de combatut, a fost una dintre concluziile specialistilor prezenti astazi la seminarul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, organizat de Ministerul Mediului și Banca Mondiala.

”Peste 50% din cantitatea de nitrati ce polueaza apele din Romania provin din agricultura. Acest tip de poluare este foarte greu de remediat deoarece provine din mii de surse”, a declarat dr. Ing. Stefan Nicolau, expert evaluator in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, ce reprezinta continuarea la scara nationala a unui program implementat de Ministerul Mediului, in perioada 2002-2007, in sapte comune din judetul Calarasi.

In aceste localitati, fermierii au fost sprijiniti pentru a construi platforme și recipiente de mari dimensiuni pentru depozitarea deseurilor ce ocupau terenurile agricole. De asemenea, oamenii au primit utilaje pentru transportul deseurilor si a fost instruiti sa depoziteze selectiv materialele reciclabile. Tot in cadrul proiectului, copiii din scoli au fost informati cu privirile la riscurile poluarii cu nitrati si au participat, alaturi de comunitate, la plantari de copaci.

Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a deversarilor de nutrienți in apele ce se varsa in Dunare și Marea Neagra, printr-un management integrat al solului și apelor.

Efectele nitratilor asupra sanatatii

Sursele agricole de poluare cu nitrati includ ingrasamintele chimice aplicate in exces, dejectiile animale si apele uzate din sectorul zootehnic, gunoiul de grajd depozitat direct pe sol, latrinele neizolate si deseurile menajere din gospodariile rurale.

Consumul de apa poluata cu nitrati afecteaza femeile insarcinate si poate provoca methemoglobina, cunoscuta sub numele de ”boala albastra”, care afecteaza mai ales sugarii, iar cazurilor de copii bolnavi li se adauga cele de avorturi spontane, infertilitate masculina sau cancer, nerecenzate de statistici. De asemenea, ingerarea unor cantitati mari de nitrati poate scadea rezistenta generala a imbolnavirii.

Efectele negative ale nitratilor asupra mediului consta in poluarea stratului de apa freatica si eutrofizarea apelor.

Potrivit datelor centralizate de Apele Romane, cele mai afectate regiuni sunt cele din nordul Moldovei, Campia Romana si Podisul Transilvaniei, unde concentratia de nitrati din apa depaseste limita maxima de 50 miligrame/ litru, iar in unele zone ajunge chiar la 200 de miligrame/litru. Potrivit specialistilor, nu doar apele sunt otravite, ci si plantele care absorb nitratii din sol, cele mai mari concentratii inmagazinandu-se in frunzele de salata si spanac.

Potrivit ”Codului de bune practici agricole” elaborat de Ministerul Mediului, pentru combaterea acestui tip de poluare, producatorii agricoli trebuie sa aplice ingrasaminte chimice si organice apeland la specialisti pentru evaluarea necesarului de azot al culturilor, in functie de tipul culturii, tipul de sol si cantitatea de azot deja existenta in sol.

Text de Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri