44 de depozite neconforme de deseuri nu au alternative Slobozia

Doar 55 de depozite rurale neconforme de deseuri nepericuloase, dintre cele 145 existente pe teritoriul judetului Ialomita, vor putea fi inchise pana la 16 iulie. Alte 46 de depozite, din localitatile in care autoritatile au proiecte Phare in derulare, cu termen de finalizare spre sfarsitul anului 2009, vor putea fi inchise dupa termenul stabilit, potrivit Agerpres.

Raman, insa, 44 de depozite, din 22 de localitati, care nu au alternative: Cazanesti, Boranesti, Bucu, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazar, Grindu, Manasia, Stelnica, Valea Macrisului, Vladeni, Salcioara, Armasesti, Scanteia, Facaeni, Cocora, Bordusani, Valea Ciorii, Alexeni, Ciocarlia, Marculesti, Colelia si Barbulesti.

‘Procedura de inchidere nu are nevoie de aviz de mediu, este o inchidere simplificata, prin compactare, acoperire cu pamant si inierbare, costurile nefiind chiar atat de mari. Problema este ca 44 de depozite nu au alternativa. Dintre acestea, doar cateva sunt aproape de statii de transfer si ar putea duce gunoiul la Urziceni sau Fetesti, daca isi amenajau puncte de colectare a deseurilor’, a declarat Adrian Oprescu, director coordonator al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Ialomita.

Potrivit aceleiasi surse, ‘APM a atentionat primarii, inca din anul 2006, asupra datei de 16 iulie 2009. In acesti ani, am trimis mai multe adrese, prin care ii anuntam acest termen, iar pe aceia care aveau in derulare programe Phare ii atentionam sa se incadreze in aceasta data si le ceream
situatia lucrarilor. In cazul in care aceasta data nu este respectata de toate localitatile, vom intra in procedura de infrigement, procedura care presupune amendarea de catre Comisia Europeana a statului roman, insemnand 200.000 de euro pe zi. Banii, chiar daca se vor plati, vor fi recuperati, ulterior, de la autoritatile locale’.

De asemenea, Ion Grigore, directorul coordonator adjunct al Comisariatului Judetean Ialomita al Garzii de Mediu, sustine, in acest context, ca institutia pe care o coordoneaza a constatat, in urma controalelor efectuate, ‘o anumita delasare’ a autoritatilor locale. ‘Marea majoritate cauta sa se derobeze de aceste raspunderi. Este o chestiune, din punctul meu de vedere, ingrijoratoare. Unii primari au delegat aceasta sarcina viceprimarilor, crezand ca acestia vor suporta consecintele legale in cazul nerespectarii prevederilor legale. Total gresit. O alta atitudine ingrijoratoare este atunci cand li se arata prevederile si consecintele legale, ridica din umeri si ameninta cu demisia’, a afirmat Ion Grigore.

Seful Garzii de Mediu a reclamat si faptul ca ‘unii primari, din dorinta de a inchide mai repede aceste depozite, nu au oferit alternativa, iar oamenii incep sa depoziteze gunoaiele anapoda’. ‘Am avut, intr-o saptamana, 14 incendii la astfel de depozite de gunoaie aruncate pe camp, incendii care s-au extins si la culturile de grau. De acum incolo, nu vom mai consuma benzina doar ca sa ajungem acolo si sa nu prindem pe nimeni. Vor fi sanctionate autoritatile locale, care au obligatia de a gestiona aceste chestiuni’, a conchis Grigore.

In vederea gasirii unor ‘solutii de compromis’ pentru rezolvarea acestor probleme, autoritatile judetene au in vedere organizarea, in cursul saptamanii viitoare, a unei intalniri cu primarii.

Foto: swamplot.com

spot_img

Ultimele știri