Romania va cere exceptii de la Uniunea Europeana pentru cateva dintre bazinele sale de apa care nu isi vor atinge starea buna, pana in 2015, transmite un comunicat din partea Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR).
Potrivit ANAR, in Romania, dintre cele 3.399 de bazine de apa de suprafata, 1.241 (reprezentand 36,5%) nu vor atinge o stare corespunzatoare a apelor pana in 2015.
De asemenea, dintre cele 142 de corpuri de apa subterana, 19, adica 13,4%, nu vor atinge starea calitativa buna a apelor pana in 2015. Aceste corpuri de apa nu corespund din punct de vedere al calitatii (in special inregistreaza depasiri la azotati si amoniu).
Poluarea apelor se datoreaza in principal ratei reduse a populatiei racordate la sistemele de canalizare si epurare a apelor uzate, nefunctionarii statiilor de epurare existente, managementului necorespunzator al deseurilor (adica depozitarii necontrolate a deseurilor pe malurile apelor sau in apa) sau protectiei insuficiente a resurselor de apa.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Romania a raportat catre Comisia Europeana (CE) planurile sale pentru managementul bazinelor hidrografice, informeaza un comunicat din partea Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR).
Planurile cuprind masuri de imbunatatire a calitatii apelor, dar si aplicarea acelor masuri suplimentare pentru corpurile de apa care nu vor atinge starea buna a apelor in anul 2015.