Uniunea Europeana deblocheaza 2,8 milioane de euro pentru un proiect de conservare a parcurilor naturale din spatiul dunarean, anunta Mediafax.
Un acord de cooperare a fost semnat la Viena intre opt state, printre care si Romania, care au convenit sa coopereze pentru pastrarea biotopurilor celor 12 parcuri naturale ale marelui fluviu.
"Vrem sa amintim ca Dunarea este un patrimoniu comun al Europei", a declarat un purtator de cuvant al acestei initiative, denumite Danubeparks, directorul parcului natural austriac Donau-Auen, Carl Manzano.
Cel mai lung fluviu din Europa si o artera comerciala majora, Dunarea este amenintata de poluarea generata de traficul fluvial si de industrializarea malurilor sale, potrivit Danubeparks.
Parcul Donau-Auen protejeaza un sector al fluviului lung de 36 de kilometri si cu o suprafata de 9.300 de hectare. Aceste terenuri reprezinta habitatul pentru 800 de specii vegetale, 100 de specii de pasari si circa 60 de specii de pesti, mamifere si reptile.
Fiecare parc natural va numi o persoana care sa se ocupe de proiect si care sa coordoneze cooperarea cu parcurile partenere, finantata in special de fondurile europene, in tarile participante (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria si Romania). Ecoturismul este un alt domeniu de cooperare urmarit de Danubeparks.
Foto: gecnera.ro