200 de milioane de euro pentru investitiile in biocombustibili

Peste 200 de milioane de euro vor fi alocate printr-o schema de ajutor de stat, pana la finele anului 2013, pentru sustinerea proiectelor de investitii privind procesarea produselor agricole si forestiere in vederea obtinerii de biocombustibili si de produse neagricole, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerul si Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), informeaza Agerpres.

Numarul maxim estimat al intreprinderilor care vor putea beneficia de sprijin financiar in cadrul acestei scheme se ridica la 550, circa 40 la suta fiind unitati nou infiintate, ceea ce va conduce la crearea de circa 1.000 noi locuri de munca, se arata in proiect. Pentru anul 2009 vor fi alocate 23 de milioane de euro din suma totala a schemei, in 2010 – 76 milioane euro, 2011 – 64 milioane euro, 2012 – 24,5 milioane euro si 12,5 milioane euro in 2013. Scopul prezentei scheme il reprezinta dezvoltarea regionala a Romaniei prin sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in orice sector economic sau regiune de dezvoltare si care realizeaza investitii in procesarea de produse agricole prevazute in Anexa 1 a Tratatului CE in vederea obtinerii de produse neagricole, procesarea primara a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase si procesarea produselor agricole in vederea obtinerii de biocombustibili. Potrivit proiectului de act normativ, valoarea maxima a ajutorului in cadrul prezentei scheme nu poate depasi 3 milioane euro pe proiect. IMM-urile vor primi finantari in cadrul acestei scheme de 40 la suta din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizeaza in Regiunea 8 Bucuresti-Ilfov si de 50 la suta din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizeaza in celelalte sapte regiuni de dezvoltare.

Pentru intreprinderile mari, sprijinul este de 20 la suta din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizeaza in Regiunea 8 Bucuresti-Ilfov si de 25 la suta din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizeaza in celelalte sapte regiuni de dezvoltare. In cazul intreprinderilor mari, imobilizarile necorporale nu pot depasi 50 la suta din cheltuielile eligibile ale proiectului. Potrivit proiectului de act normativ, proiectele de investitii ale caror cheltuieli eligibile depasesc suma de 50 milioane de euro nu sunt eligibile in cadrul prezentei scheme. Pentru a garanta viabilitatea investitiei, beneficiarul trebuie sa aduca o contributie financiara din resurse proprii sau atrase, neafectata de elemente de ajutor public. Astfel, pentru IMM-uri contributia este de 60 la suta pentru Regiunea 8 Bucuresti-Ilfov, respectiv 50 la suta in celelalte sapte regiuni de dezvoltare, iar pentru alte intreprinderi, 80 la suta pentru Regiunea 8 Bucuresti-Ilfov, respectiv 75 la suta in celelalte sapte regiuni de dezvoltare. Schema se va aplica incepand cu data aprobarii acesteia prin ordin pana la data de 31 decembrie 2013. Valoarea totala estimata a ajutorului de stat, care va fi acordat in cadrul prezentei schemei, angajata pe durata de aplicare a acesteia, este echivalentul in lei 200 milioane euro contributie publica. Sprijinul public nerambursabil se compune din 80 la suta contributie comunitara – FEADR si 20 la suta contributie nationala de la bugetul de stat.
 

spot_img

Ultimele știri