1,2 milioane de euro pentru modernizarea depozitului de deseuri radioactive de la Baita

Depozitul National de Deseuri Radioactive (DNDR) Baita – Bihor din cadrul Institutului Horia Hulubei va fi modernizat prin alocarea a 1,2 milioane de euro de la bugetul de stat, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Educatiei.

„Modernizarea acestui depozit de deseuri radioactive este necesara ca urmare a deciziei de incepere a activitatii de dezafectare a reactorului de cercetare VVR-S de la IFIN-HH, care va genera cantitati importante de deșeuri radioactive ce urmeaza a fi depozitate la DNDR Baita – Bihor”, potrivit datelor oferite de Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD), la solicitarea Green Report.

Modernizarea depozitului va permite operarea acestuia la standarde ridicate din punct de vedere al securitatii radiologice a personalului operator, mediului si populatiei. Totodata, securitatea in exploatare, intretinere, functionare si monitorizare a zonei vor ajunge la nivelele tehnice impuse de reglementarile nationale cat si de recomandarile internationale, se mai arata in raspunsul institutiei. De asemenea, ANDRAD vizeaza si o acceptanta mai mare din partea publicului in ce priveste domeniul nuclear.

Lucrarile de modernizare, estimate sa dureze un an de la semnarea contractului de lucrari, vor viza, in principal, sistemele de ventilatie si sistemul de drenare a apelor de infiltratie.

Modernizarea depozitului de deseuri radioactive de la Baita inseamna un pas inainte pentru Romania privind indeplinirea obligatiilor asumate fata de UE, privind tratarea si depozitarea acestui tip de deseuri.

Potrivit ANDRAD, depozitul de deseuri radioactive de la Baita functioneaza in prezent in conditii de totala securitate, fara impact negativ asupra populatiei si mediului, dispunand de toate autorizatiile necesare, respectiv autorizatie sanitara, autorizatie din partea Comisiei Nationale de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN) si autorizatie de mediu.

Deseurile radioactive institutionale provenite din medicina, industria non-nucleara, cercetare, educatie, agricultura, precum si din dezafectarea instalatiilor nucleare si radiologice din Romania, altele decat centralele nucleare, se depoziteaza definitiv la Depozitul National de Deseuri Radioactive (DNDR) Baita – Bihor.

Depozitul National de Deseuri Radioactive de Joasa si Medie Activitate de la Baita, Bihor, a fost proiectat in anul 1983. Constructiile subterane ale depozitului au fost dimensionate pentru depozitarea a cca. 21.000 containere standard de 220 l, cu posibilitati de extindere pana la 150.000-200.000 containere standard.

Foto: curierulnational.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri