OUG privind energia regenerabila, aprobata saptamana viitoare

Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile ar putea intra in sedinta de guvern de saptamana viitoare, urmand sa fie aprobata cu o serie de modificari, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, scrie Agerpres.

Intentionam sa analizam in Guvern Ordonanta de Urgenta privind producerea energiei din surse regenerabile saptamana viitoare. S-a aflat in dezbatere publica si am primit multe sugestii pentru modificari, unele bune. Proiectul initial va avea unele modificari. Un exemplu este sugestia de a nu monta panouri solare pe terenuri agricole, idee pe care o consider buna”, a spus Constantin Nita, citat de Agerpres.

Noul proiect de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, propune amanarea temporara incepand cu 1 iulie 2013 a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de pana in 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendintele constatate din prima analiza de monitorizare a schemei. Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

Documentul propune, de asemenea, exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 pentru 50% din cantitatea de energie electrica furnizata marilor consumatori de energie electrica cu un consum anual mai mare de 150 GWh.

Proiectul de act normativ prevede introducerea posibilitatii incheierii contractelor bilaterale intre micii producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie care detin grupuri/centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 5 MW pe centrala si furnizorii de energie electrica, pentru simplificarea procesului de comercializare a energiei electrice produse de aceasta categorie de producatori”, mai scrie Agerpres.

Totodata, documentul prevede introducerea posibilitatii preluarii energiei electrice produse din surse regenerabile de energie si sustinuta prin sistemul de promovare prin certificate verzi in piata reglementata de energie electrica, in baza reglementarilor emise de ANRE, precum si eliminarea unor restrictii care conduc la supracompensare.

spot_img

Ultimele știri