Sute de americani s-au imbolnavit dupa ce au consumat oua de la gaini crescute in ferme industriale, care aveau coaja infestata cu salmonella, potrivit “USA Today”. Cazul ridica noi temeri privind riscul crescut de imbolnaviri cauzate de alimentele de origine animala produse in regim industrial.
De pe 13 august, compania producatoare a inceput sa retraga ouala de pe piata, estimand numarul acestora la 228 de milioane. Acestea au fost vandute in pachete de sase pana la 18 bucati si au fost distribuite in toate statele SUA.
Numarul obisnuit de cazuri de salmonella in SUA este de 50 pe saptamana, insa din cauza epidemiei, a ajuns la peste 200 de persoane saptamanal. Cu toate acestea, la fiecare caz descoperit de salmonella exista circa 30 de cazuri nedescoperite, ceea ce ar putea duce imbolnavirile la ordinul miilor, avertizeaza medicii.
Oua de la gaini “stresate”
Ouale de productie industriala au devenit o problema in Romania la inceputul anului, cand dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a avertizat ca ouale stampilate cu cifra “3”, care provin de la gaini crescute intr-un mediu inghesuit, ar putea fi o amenintare pentru sanatate.
Prima cifra a codului tiparit pe ou (0, 1, 2 sau 3) precizeaza calitatea acestuia, cifra “0” fiind tiparita pe ouale ecologice, iar “3” pe cele de la gaini crescute in custi, inghesuite, care nu respecta ritmul circadian (zi-noapte).
Din 2012, Uniunea Europeana va interzice ouale din categoria de calitate "3".