Organizațiile propun metodologii pentru găsirea zonelor de accelerare a energiei regenerabile

Energy Policy Group (EPG) şi WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) au lansat un proiect intitulat RENewLand, prin care este propus un model de abordare intersectorială şi multidisciplinară pentru desemnarea zonelor pretabile accelerării energiei eoliene şi solare în România, Bulgaria şi Ungaria. Prin intermediul proiectului RENewLand, se menţionează un set de principii şi o metodologie pentru identificarea şi desemnarea zonelor de accelerare a energiei regenerabile terestre din sursele solar şi eolian ce vor fi testate în zone-pilot din România, Bulgaria şi Ungaria.

„Odată cu adoptarea noii Legi a Energiei în 2023, România a simplificat procedurile de autorizare pentru proiectele de energie eoliană şi solară. Uniunea Europeană a alocat României sprijin financiar nerambursabil pentru a contribui la punerea în aplicare a măsurilor cheie şi investiţiilor din REPowerEU. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (Componenta 16) se prevede crearea cadrului legal de utilizare a terenurilor neproductive/degradate aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare a investiţiilor din surse regenerabile, în scopul producerii de energie verde, şi realizarea registrului naţional unic al zonelor de accelerare. Cu toate acestea, Planul Naţional în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) revizuit prevede insuficiente măsuri pentru a atinge obiectivele asumate la nivel european”, informează EPG.

Proiectul RENewLand se desfăşoară în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2025 şi este implementat de către Energy Policy Group România, Centre for Energy Research din Ungaria, şi birourile WWF din România, Ungaria şi Bulgaria.

„Pe lângă partea tehnică, vom derula şi activităţi de comunicare adresate atât comunităţii ştiinţifice şi energetice, cât şi publicului larg, astfel încât să contribuim la o mai bună înţelegere a subiectului energiei regenerabile şi impactul acestora asupra mediului şi activităţilor umane. Proiectul a debutat deja cu două Mese Rotunde la care experţi din domeniul energiei regenerabile, planificare teritorială, climă şi protecţia biodiversităţii au identificat o serie de provocări şi riscuri privind dezvoltarea accelerată a energiei regenerabile în România. Toţi participanţii s-au arătat interesaţi de o planificare adecvată care să reducă decalajul între ambiţiile legislative şi punerea în practică a investiţiilor în energia regenerabilă în zonele de accelerare, pentru un viitor energetic durabil”, subliniază iniţiatorii proiectului.

Pentru susţinerea legislativă a tranziţiei verzi, Uniunea Europeană a adoptat modificări la Directiva privind Energia Regenerabilă (RED III) care stabilesc obligaţii la nivelul statelor-membre pentru cartarea potenţialul aferent tuturor surselor regenerabile (până la 21 mai 2025) şi desemnarea (până la 21 februarie 2026) a unor zone de accelerare pentru investiţiile în energia regenerabilă.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii în peste o sută de ţări.

Energy Policy Group (EPG), un think-tank independent, non-profit, cu sediul în Bucureşti, specializat în politici energetice şi climatice, analiză de piaţă şi strategie energetică, a fost înfiinţată în februarie 2014.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri