Organizația Internațională a Muncii: Tranziţia la economia verde ar putea crea 24 milioane de locuri de muncă până în 2030

Adoptarea de politici publice care să faciliteze tranziţia la economia verde ar putea duce la crearea a 24 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2030, compensând în mare parte pierderile de locuri de muncă legate de schimbare, deși agricultura ar fi foarte grav afectată, a apreciat Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) într-un raport publicat recent.

Un nou raport al OIM a estimat că, excluzând sectorul agricol, s-ar crea mult mai multe locuri de muncă decât să se piardă dacă țările reușesc să respecte obiectivele Acordului climatic din 2015 din Paris. Dar președintele american Donald Trump s-a retras din acord, iar politicile existente la nivel mondial ar putea să crește temperaturile globale.

”Tranziţia la o economie verde este urgentă şi va crea locuri de muncă”, a declarat autorul principal al raportului, Catherine Saget, într-o conferinţă de presă.

Raportul OIM a constatat că politicile care vizează limitarea încălzirii globale sub limita de doua grade Celsius ar putea crea aproximativ 24 de milioane de locuri de muncă, suficient pentru a compensa pierderile de locuri de muncă de peste șase milioane în alte sectoare, în special activităţile cu un consum intensiv de carbon şi resurse.

Însă, consecinţele acestei tranziţii nu sunt aceleaşi pentru toate sectoarele. În sectorul agricol, o agricultură mai prietenoasă cu mediul va conduce la scăderea cu 120 milioane a numărului de locuri de muncă din acest sector la nivel mondial, în special în ţările în curs de dezvoltare, a explicat Catherine Saget.

De exemplu, aproximativ 2,5 milioane locuri de muncă vor fi create în energiile generate din surse regenerabile, care vor compensa pentru cele aproximativ 400.000 de locuri de muncă pierdute în sectorul producţiei de electricitate pe bază de combustibili fosili.

În același timp, raportul a constatat că „o îmbrățișare a unei economii circulare”, inclusiv în ceea ce privește reciclarea, închirierea, repararea și re-fabricarea bunurilor, ar crea șase milioane de locuri de muncă în întreaga lume.

La nivel regional, OIM estimează că lupta împotriva încălzirii climatice va duce la crearea semnificativă de locuri de muncă în cele două Americi (trei milioane), Asia-Pacific (14 milioane) şi Europa (două milioane), graţie în principal măsurilor adoptate în materie de producţie şi consum de energie. În contrast, OIM se aşteaptă la pierderi nete de locuri de muncă în Orientul Mijlociu (300.000 de locuri de muncă) şi Africa (350.000 de locuri de muncă) dacă actualele tendinţe se vor prelungi, ca urmare a dependenţei acestor regiuni de combustibilii fosili respectiv mine.

Potrivit raportului, mai multe locuri de muncă vor apărea odată cu creșterea investițiilor în așa-numitele „servicii ecosistemice”, cum ar fi purificarea aerului și a apei, reînnoirea și fertilizarea solului, controlul dăunătorilor, polenizarea și protecția împotriva condițiilor meteorologice extreme.

Aceste servicii sunt vitale pentru sectoare variate precum agricultura, pescuitul, silvicultura și turismul, care în prezent angajează 1,2 miliarde de lucrători la nivel mondial, a subliniat OIM.

Raportul OIM face un apel către ţările din întreaga lume să adopte măsuri urgente pentru a pregăti muncitorii în competenţele necesare pentru tranziţia la o economie verde şi să le ofere protecţia socială care să faciliteze tranziţia la noile locuri de muncă şi reduce vulnerabilitatea gospodăriilor şi comunităţilor.

spot_img

Ultimele știri