Ordinul privind cotele de intervenție, ambiguu și permite vânătoarea de trofee

Agent Green și alte opt organizații internaționale atrag atenția Ministerului Mediului că ordinul pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urși și lupi conține formulări care ar urma să permită vânătoarea de trofee, nu descrie soluții non letale și nici măsuri de prevenirea conflictelor dintre animale sălbatice și oameni. Peste 19.100 de români au semnat deja petiția pentru interzicerea vânătorii de trofee.

În proiect se menționează că recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile urs și lup se poate realiza <numai cu>  în loc de <numai de către> personalul tehnic de specialitate. Pentru a elimina posibilitatea ca un animal să fie împușcat de un vânător de trofee ordinul trebuie să fie cât se poate de clar. În paragraful următor se menționează că exemplarele recoltate nu pot fi înstrăinate dar din păcate nu prevede că acestea să fie distruse în public ca unică metodă de a preveni plasarea pe piața neagră a unor trofee sau părți din animale”, a declarat  Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Cotele de intervenție pentru urși si lupi nu vor fi folosite pentru vânătoare sportivă

O posibilă soluție de prevenire a situațiilor periculoase ar fi alocarea din Fondul de Mediu de bani pentru fondurile de vânătoare care doresc să instaleze observatoare în adâncul pădurilor pentru animale sălbatice care ar urma să îndeplinească următoarele funcțiuni: monitorizare, hrănire în perioadele în care nu există suficientă hrană naturală în pădure, obținerea de venituri prin practicarea unui turism ecologic controlat.

N-ai cum să aprobi executarea a 140 de urși și a 97 de lupi când nu nici măcar nu se știe câți au mai rămas în total. Nici până în ziua de azi România nu a adoptat o metodă de recensământ acceptată de comunitatea științifică și de toate părțile interesate. Nu au fost luate măsuri de prevenire la nivel national pentru gospodăriile situate în imediata vecinătate a pădurilor în care habitează și se deplasează animalele de pradă. În marea majoritate a atacurilor înregistrate, gospodăriile de lângă pădure nu au nici măcar un banal gard. Ordinul nu poate intra în vigoare înainte de operaționalizarea SUAS (Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice), serviciu promis încă din anul 2016 și care ar avea ca prioritate protejarea deopotrivă a animalelor sălbatice și a oamenilor. Nu în ultimul rând, atragem atenția că ordinul nu descrie metodele non letale și cu atât mai puțin succesiunea acestora înainte de a se recurge la soluțiile letale”, a adăugat Păun.

spot_img

Ultimele știri