Orasele viitorului: arhitectura&energie

„Tot ceea ce iti poti imagina este real” (Pablo Picasso)

Orasele viitorului exista, in prezent, ca rod al imaginatiei arhitectilor, constructorilor si specialistilor in high-tech. Cea mai „verde” metropola din America Latina, primul oras din lume cu zero emisii CO2, cel mai inteligent oras de pe Terra, cea mai verde cladire comerciala din lume folosesc resurse regenerabile, au inteligenta „sociala” si sunt dintre cele mai ecoingenioase.
Luate separat, cladirile independente energetic castiga teren fie prin materializarea primei cladiri din lume cu bioreactor, fie prin concursuri si expozitii de tipul Solar Decathlon, care promoveaza cladirile independente energetic.
Refolosirea existentului intr-o maniera responsabila se reflecta si in constructiile viitorului, printre care se afla orase-refugiu, Turnul de apa al Himalayei sau Monumentul Civilizatiei.
Pe piata romaneasca inteligenta administrativa s-a manifestat in proiecte urbane, precum Avrig, orasul independent energetic, Sibiu Smart City, Beius, singurul oras romanesc incalzit intergral din resurse geotermale.
Disponibilitatea solutiilor pentru cladiri „verzi”, inclusiv materiale de constructii prietenoase cu mediul, produse, tehnologii si servicii a crescut semnificativ in ultimii cinci ani. Semne bune, dar inca prea putine sunt date de existenta a 65 de cladiri „verzi” in Romania, de primul bloc din Bucuresti cu panouri solare, de proiectul studentesc PRISPA, de biserica organica din Cluj-Napoca sau de Centrul de Excelenta, in domeniul Surselor Solare de Energie – Infrasolar.
Anomaliile oraselor romanesti sunt date de putinele finantari destinate surselor regenerabile pentru cladirile administratiei publice sau pentru blocurile de locuinte, de absenta acoperisurilor „verzi” de pe agenda de prioritati a oraselor si de a face acelasi lucru iar si iar, asteptandu-ne ca rezultatul sa fie diferit.
Orizonturile 2018 date de Directia de Performanta Energetica a Cladirilor 2010/31/UE pentru cladirile publice si 2012, pentru cladirile private, au capacitatea a deveni rampe de lansare pentru cladirile si orasele „verzi” romanesti.
Peste 60% din populatia globului va locui in orase in 2030, prin urmare este nevoie de strategii functionale, imaginatie, vointa si solutii sustenabile.
Fara a fi utopici, orasul viitorului apare ca unul locuibil, mai inteligent, mai eficient energetic, care rezolva problemele sale, se inspira din natura si o integreaza.

spot_img

Ultimele știri