Imaginea revolutionara a oraselor ecologice atrage din ce in ce mai multi investitori, potrivit unui studiu al ABI Research, citat de la „La Tribune”.
Raportul ABI Research arata ca piata acestor orase inteligente va creste de la 8,1 miliarde de dolari, in 2011, la 39, 5 miliarde de dolari, in 2016, cu o medie anuala de 37%.
„Conceptul oraselor eco incepe sa suscite din ce in ce mai mult interesul investitorilor din intreaga lume. In prezent, cele mai mari investitii se fac in retelele electrice inteligente din aceste aglomerari urbane futuriste, dar, in urmatorii 5 ani, vom asista la o crestere fara precedent a investitiilor in transporturile inteligente si in panourile de comanda electrice”, a spus Josh Flood, expert ABI Research.
102 proiecte, in intreaga lume
In lume exista 102 de proiecte dedicate oraselor inteligente, dintre care 38 in Europa, 35 in America de Nord, 21 in Asia-Pacific, 6 in Orientul Mijlociu si 2 in America Latina.
In Amsterdam, de exemplu, exista un proiect lansat in 2009, care reuneste investitiile companiilor Cisco, IBM si Accenture, al caror obiectiv este sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 40% pana in 2015 fata de anul 1990.
Potrivit lui Christopher Mines, vicepresedintele Forrester Research, exista 3 tipuri de orase inteligente: orasele proiectate inca de la inceput sa fie complet ecologice, cum ar fi Songdo, Coreea de Sud, sau Masdar City, Abu Dhabi; orasele renovate si conectate la servicii eco, Manchester, Marea Britanie sau Monterrey, Mexic; campusurile sau siturile unor intreprinderi, Saudi Aramco din Arabia Saudita, de exemplu, care ofera servicii eco celor 350.000 de salariati.