De trei ori mai multe orașe din Olanda au interzis înălțarea baloanelor într-un singur an

În 2018, 5% dintre municipalitățile olandeze interziceau înălțarea baloanelor. Acum, procentul a urcat la 17%. Un studiu recent a arătat că, după ce ajung în mediul înconjurător, baloanele sunt deșeurile care omoară cele mai multe păsări marine.

baloane

Potrivit unui studiu realizat de fundația De Noordzee, numărul municipalităților care interzic eliberarea baloanelor de plastic în aer s-a triplat în ultimul an. Pe lângă aceste municipii, alte 20% dintre orașele mari din Olanda recomandă puternic ca în timpul sărbătorilor să nu fie înălțate baloane.

Mai multe partide din parlamentul olandez doresc să meargă chiar şi mai departe în ceea ce priveşte interdicţia, astfel ca aceasta să devină valabilă la nivel național. Politicienii și-au exprimat îngrijorarea în fața guvernului olandez cu privire la daunele pe care le-ar putea provoca resturile de baloane şi deşeurile din plastic în Marea Nordului.

„Sperăm ca fiecare municipalitate să interzică eliberarea baloanelor în aer anul viitor. Haideți să ne asigurăm că niciun balon nu va mai ajunge în mare”, a transmis un purtător de cuvânt al fundației De Noordzee, potrivit Netherlands Times.

jucarie.ro

Interdicția este cel mai des întâlnită în orașele de pe coastă, dar și pe Insula Wadden.

Pe 27 aprilie, în Olanda are loc Ziua Regelui, unul dintre cele mai mari festivaluri de stradă din țară, când sunt folosite foarte multe baloane. Până atunci, fundația organizează o campanie, în speranța că va convinge cât mai multe administrații ale marilor orașe să se alăture mișcării de interzicere a acestor obiecte. De Noordzee recomandă folosirea zmeielor sau a baloanelor de săpun, în locul acestora.

„Copii văd deodată eliberarea baloanelor mai puțin îmbucurătoare atunci când aud că animalele văd aceste obiecte ca alimente sau că se prind în panglici, dar și că baloanele contribuie la supa de plastic”, a mai transmis purtătorul de cuvânt.

Amsterdam a fost prima municipalitate care a luat decizia de a interzice înălțarea baloanelor, în 2015.

Studiu: baloanele, deșeurile din plastic care ucid cele mai multe păsări marine

balon

Cercetătorii de la Universitatea din Tasmania au descoperit că deși majoritatea deșeurilor ingerate de păsări sunt materiale plastice tari, acestea sunt mai puțin letale decât plasticele moi, folosite în producția baloanelor.

Păsările marine sunt animalele cele care cad cel mai adesea victime resturilor de baloane. Cercetătorii au descoperit că în cazul a 20% dintre păsările moarte, resturile de plastic sau de baloane au constituit cauza morţii.

Probabilitatea de a muri de pe urma acestor bucăţi de cauciuc este de aproximativ 32 de ori mai mare decât de pe urma unor bucăţi de plastic mai greu, au indicat cercetătorii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri