După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele sunt deșeurile care omoară cele mai multe păsări marine, conform unui nou studiu.
Cercetătorii de la Universitatea din Tasmania au descoperit că deși majoritatea deșeurilor ingerate de păsări sunt materiale plastice tari, acestea sunt mai puțin letale decât plasticele moi, folosite în producția baloanelor.
„Deși plasticele moi reprezentau doar 5% din deșeurile ingerate, au fost responsabile pentru peste 40% din mortalități. Baloane sau fragmente de baloane au fost deșeurile marine cu cea mai mare probabilitate de a cauza mortalitate, și au omorât aproape una din cinci păsări marine care le-au ingerat.”, a declarat Lauren Roman, autor principal al studiului.
Studiu: impactul plasticului asupra sănătății în fiecare etapă a ciclului său de viață
Roman a dat ca exemplu cercetări similare privind ingestia de plastic a broaștelor țestoase marine, care arată că plasticele moi sunt eliminate mai greu din organism și au mai multe șanse să devină compactate și să cauzeze obstrucții letale.
El a explicat că principala cauză de deces a păsărilor marine studiate a fost obstrucția tractului gastrointestinal, urmată de infecții sau alte complicații cauzate de obstrucții.
Microparticule de plastic, descoperite în corpurile tuturor mamiferelor marine
„Ingestia deșeurilor marine este acum o amenințare recunoscută la nivel global. Dovezile sunt clare că dacă vrem să împiedicăm păsările marine să moară din cauza ingestiei plasticului, trebuie să reducem sau să eliminăm deșeurile marine din mediul înconjurător, în special baloanele.”