Studiu: orașele Europei vor fi afectate grav de efectele schimbărilor climatice

Orașele europene vor avea de înfruntat secete, inundații și valuri de căldură tot mai dese pe fondul schimbărilor climatice, conform unui nou studiu care atrage atenția asupra schimbărilor majore care vor afecta zonele urbane.

orase schimbari climatice

În cadrul studiului realizat la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, cercetătorii au analizat timp de trei ani schimbări în valuri de căldură, secete și inundații pentru 571 orașe europene, oferind rezultate pentru trei scenarii posibile: cu impact redus, mediu și ridicat.

Rezultatele sunt îngrijorătoare, indicând o înrăutățire semnificativă a fenomenelor meteo extreme în orașele europene. Valurile de căldură din ce în ce mai puternice vor afecta toate orașele europene. Sudul Europei va avea cu până la 69% mai multe zile cu valuri de căldură, existând riscul afectării surselor de apă potabilă pe peninsula Iberică.

Pe de altă parte, temperaturile înalte vor afecta în special orașele din centrul Europei, unde infrastructura și populația nu sunt adaptate la căldură extremă. Temperaturile ar putea crește între 2 și 7 grade Celsius pentru scenariul cu impact redus și între 8 și 14 grade Celsius pentru scenariul cu impact ridicat.

Valuri de căldură mai dese și mai puternice în București

Secetele se vor agrava și vor afecta în special sudul Europei, prognoza pentru scenariul cel mai pesimist indicând o creștere de până la 14 ori a intensității lor.

Green Report Shop Produse ECO

Inundațiile cauzate de revărsări ale râurilor vor fi o problemă majoră pentru nord-vestul Europei. Insulele Britanice și câteva alte orașe europene ar putea înregistra o creștere mai mare de 50% peste debitul maxim al râurilor.

Capitala României ar putea trece prin valuri de căldură extreme. Temperaturile în timpul valurilor de căldură vor crește cu 5.5 grade Celsius în cel mai bun caz, și 9.7 grade Celsius în cazul scenariului cu impact ridicat. În cel mai rău caz, Bucureștiul va avea cu 40% mai multe zile caniculare.

Orașele Europei, vulnerabile în fața schimbărilor climatice

Richard Dawson, co-autor al studiului, a explicat pentru The Guardian că orașele europene vor avea nevoie să se adapteze noilor condiții climatice.

„Cercetările subliniază nevoia urgentă de a proiecta și adapta orașele noastre pentru a înfrunta viitoarele condiții. Asistăm deja la implicațiile fenomenelor meteorologice extreme în capitalele noastre. În Paris, Sena a crescut cu mai mult de patru metri peste nivelul lui normal. Și pe când Cape Town se pregătește să rămână fără apă potabilă, această analiză evidențează că asemenea evenimente meteo sunt posibile și în alte orașe europene.”

Peste 75% din populația Uniunii Europene trăiește în zone urbane, procent care va crește la 82% până în 2050.

Luna viitoare, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) va ține prima conferință dedicată orașelor. Richard Dawson, membru al comitetului științific care va participa la conferință, a explicat că scopul principal al adunării este de a aduce împreună oameni de știință, factori de lege și sectorul privat pentru a aborda problema pregătirii orașelor pentru provocările schimbărilor climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri